Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mürekkep tartışması

Ermenistan'da katılım oranının yüzde 60'ta kaldığı seçimlerde Özgürlük Partisi Genel Başkanı Hrant Bagratyan yüzde 2.15 ile üçüncü, Milli İrade Birliği Başkanı Baruyr Hayrikyan ise yüzde 1.3 ile dördüncü sırada yer aldı. Seçimlerde mürekkep tartışması yaşanırken, Sarkisyan'ın ardından ikinci en yüksek oyu alan Hovannisyan, yaşanılan mürekkep tartışmaları nedeniyle sonuçlara itiraz edeceklerini ve eylem çağrısı yapacaklarını açıkladı.

Ermenistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da (AGİT) 250 kısa dönem ve 23 uzun dönem gözlemciyle izledi.  Buna rağmen seçimde “mürekkep hilesi” yapıldığı iddia edildi. Hovannisyan, seçim sandıklarında vatandaşların pasaportuna vurulan “oyunu kullanmıştır” mührünün hiçbir iz bırakmayacak şekilde kolonyalı mendille dahi silinebildiğini duyurdu.

Kasıtlı yaptılar

Hovannisyan’ın seçim karargâhı sözcüsü Ovsep Hurşudyan, “Ermenistan Merkez Seçim Komisyonu’nun en az 24 saat silinmeyecek mühür kullanılacağı güvencesi vermesine rağmen kasıtlı olarak bu geçici mürekkebin kullanıldığını düşünüyoruz” dedi. Sandıkta, “Oyumu Ermenistan’ın istikrarlı geleceği için kullandım” diyen Sarkisyan ise bu konuda yorum yapmadı. Seçim sonuçlarına ilişkin ilk resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

Kategoriler

Güncel Ermenistan