Ermeni takı ustaları Paris'te buluştu

Dünyanın dört bir yanından Ermeni mücevher ustaları, Paris'te buluştu. Türkiye'den Avedis Kendir ile Sevan Bıçakçı'nın eserlerinin yer aldığı çalıştay, büyük ilgi çekiyor.

Ermeni Mücevherciler Birliği (AJA), dünyanın dört yanındaki usta ve çırak Ermeni tasarımcıyı Paris'te buluşturdu. ABD, Avrupa ve Türkiye, Ortadoğu, Güney Amerika ve Avustralya'dan gelen onlarca Ermeni mücevher sanatçısının katıldığı çalıştay önceki gün Paris'te başladı. Sabah gazetesindeki habere göre sergide, Türkiye'den tanınmış tasarımcılar Avedis Kendir ve Sevan Bıçakçı’nın eserleri tanıtıldı. Kapalıçarşı'nın tanınmış ustalarından Avedis Kendir, Prens William ve Kate Middleton'un 2011'deki düğün töreninde Kraliçe Elizabeth için şapka formlu bir broş tasarlamasıyla da gündeme gelmişti.

En büyük sarı elmas

Sergide ayrıca New York'ta yaşayan Hagop Bardaglian'a ait 100 karatlık dünyanın en büyük sarı elması da gösteriliyor. Elmasın 15 milyon dolar (26 bin 550 bin TL) değerinde olduğu belirtildi. Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour da çalıştay kapsamında Paris'te bir araya gelen tasarımcılara kokteyl verdi. AJA, çalıştayın amacının Ermeni toplumunda mücevher sektöründeki usta çırak ilişkisini geliştirerek önümüzdeki yıllarda binlerce iş yaratılması olduğunu söyledi. 1997'den bu yana faaliyet gösteren AJA, mücevher- Ermeni sanatkâr ilişkisinin dünyaya yayılmasında Fransa'nın öneminin büyük olduğunu belirtiyor. AJA kayıtlarına göre, 1664'te Fransa Kralı 14'üncü Louis'in bakanlarından Colbert, Fransız Doğu Hindistan Şirketi'ni kurarak Asya'ya mücevher ihracatı yaptı. Bakan, bu şirketin başına Avanşinz Macara isimli bir Ermeni tasarımcıyı getirdi.

Osmanlı'ya uzanıyor

Macara'nın Fransa'da da bir ticari ağ kurduğu ve Ermeni mücevher tasarımlarını Osmanlı İmparatorluğu, Mezopotamya ve Hindistan'a tanıttığı söyleniyor. AJA; Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya'daki Ermeni mücevher ustalarıyla işbirliğine giderek ticari serbest alan oluşturmayı ve bu ülkedeki Ermeni sanatçılara iş imkânı sağlamayı amaçlıyor.

21 usta aynı sergide

Fransa, Kanada, Belçika, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Rusya, İsviçre, Tayland ve ABD'den de Ermeni asıllı 21 ustanın eserleri aynı sergide gösterildi.

Kategoriler

Güncel Dünya