Dünya anadil günümüz kutlu olsun!

Շնորհաւոր Համաշխարհային մայրենի լեզուի օր: Roja zimanê dayikê ya cîhanê pîroz be! Rojî cîhanî zimanî zikmakî pîroz bêt! Ruej dınya zuwanan dadi ma , mari bimbarekıbu! Ευτυχισμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας! ишәыдысныҳәалоит адунеи ахатәы бызшәа амш! Duneye Anedelhfıbze Mafer Mafe shuferoxh! Urime Dita ndërkombëtare e gjuhës amtare!

щастлив Международния ден на майчиния език! Среќен денот на Светската мајчин јазик! Sretan vam Svjetski dan maternjg jezika! Aşğhari marilizvets ores ğhenda! الأم للغة العالمي اليوم في نبارككم Kiena nananena ndğa gexvameri iqvas! ܒܪܝܟ ܝܘܡ ܕܝܠܢ ܠܫܢܐ ܐܡܗܝܐ ܕܥܠܡܐ Felice jornada mondial de lengua materna! יום מאַמע־לשון אינטערנאַציאָנאַל אונדזער פֿריילעכן אַ Ümumdünya Ana Dili Günümüz Mübarək! Dekqal Xüyla, Dünien Nenamotta De! Duneyon Madelon Evzagı Bonı Xorjexte Uet.

Herkesin anadilde eğitim hakkına sahip olduğu, hesap vermek zorunda kalmadan, korkusuzca sokakta anadilini konuşabildiği günlerin dileğiyle bu haftanın şapgir’i sizlerle…


Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


Latin Amerika’nın ilk bağımsız Türkiye Filmleri Festivali başlıyor

Hande Ertınas ve Özgür Çetinkaya, Latin Amerika'nın ilk bağımsız Türkiye Filmleri Festivali'ni düzenleyen, Buenos Aires’te yaşayan iki Türkiyeli Serdar Vardar ve Ali Taylan ile söyleştiler.

Birsen Tezer’den dingin bir müzikalite

Sertan Şentürk, derinlerden gelen müzisyenler arasında bulunan Birsen Tezer’in, dinleyicileri mütevazı müzikalitenin sıcaklığı ile buluşturacak olan İkinci Cihan albümünü yazdı.

Bir anneanne masalı: Orecchiette

Levent Özata bu hafta Güney İtalya’daki şirin bir kasabada geçen bir anneanne hikâyesi anlatıyor bizlere. Kahramanı ise orecchiette isimli makarna... 

Ruhi Baki ve Rudyard Kipling

Abdullah Ataşçı, bu hafta hayatı öğrencilerine en sert ve en asık suratlı haliyle öğretmeye çalışan öğretmen Ruhi Baki ile hayatı edebiyattan ve şiirden öğrenmeye çalışan öğrencisinin yıllar sonra anılarda buluşmasının hikâyesini anlatıyor.

Adıyamanlı Misak

Artun Mimar, II. Dünya Savaşı’nda Fransa’da Naziler’e karşı direnişin sembol ismi olan Adıyamanlı komünist militan ve şair Misak Manuşyan’ı kurşuna dizilmesinin 69. yılında bizlere yeniden hatırlatıyor.

İmtihan...

Atacan Atakan, Altıdan Sonra yapım’ın “6 Üstü Oyun” projesinin ilk oyunu olan Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi izlenimlerini aktarıyor bizlere.

 

 

Kategoriler

Şapgir