Dink Ailesi avukatları, eski Trabzon Valisi'nin tanık olarak dinlenmesini istedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmada cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Valisi olarak görev yapan Hüseyin Yavuzdemir’in tanık olarak dinlenmesi talep edildi.

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada Dink ailesinin avukatları, savcılığa bir sayfalık dilekçe verdi. Avukatlar, cinayetle ilgili Savcı Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturma kapsamında olay tarihinde Trabzon Valisi olan Hüseyin Yavuzdemir’in tanık olarak dinlenmesini istedi. Dilekçede, Yavuzdemir’in Dink cinayetine ilişkin rapor oluşturan TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu’na ifade verdiği anlatılarak, Yavuzdemir’in her gün saat 11.00’de vali başkanlığında il emniyet müdürü ve il jandarma komutanının katılımı ile yapılması gereken toplantıları vali olduğu dönemde düzenli şekilde yaptığını, Yasin Hayal’in faaliyetleri ve Hrant Dink cinayeti konusunda kendisine bilgi aktarılmadığını söylediği kaydedildi. Yavuzdemir’in ayrıca, 17 Şubat 2006 tarihinde Hrant Dink cinayetine dair Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne yazılan yazıdan haberdar edilmediğini de beyan ettiği anlatıldı. Dilekçede, “Basın yayın organlarında yer alan haberlere göre Hüseyin Yavuzdemir Hrant Dink cinayetine ilişkin hazırlıklardan bahsederek ‘Devleti temsil eden bir vali olarak haberim olsa yasal gereğini yapar, suikastı önleyecek tedbir alınmasına katkı sağlardım’ demiştir” denildi.

Avukatlar dilekçede, “Yine basın yayın organlarında Hüseyin Yavuzdemir’in ‘Trabzon’da yaşanan olaylar elbette benim de yöneticilik alanında deneyimlerimi arttırdı. Kontrgerillanın devlet içindeki etkinliğini daha sonraki süreçte daha iyi değerlendirebildim. Trabzon’da yaşanan olayların tesadüfi olmadığını ve devlet içinde yuvalanmış kontrgerilla tarafından tezgâhlandığını düşünüyorum’ dediği ifadelerine yer verilmiştir” denildi.

Bu nedenlerle savcılığın eski Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’in bilgisine başvurulması talep edildi.

(Cihan)

Kategoriler

Genel