‘Kıbrıs sorununu tarihe gömelim’

Türkiye - Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı yapıldı. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras başbaşa görüştü. Toplantının ardından iki ülke arasında değişik konularda 25 ayrı anlaşma imzalandı. İki Başbakan ortak basın toplantısı yaptı.

Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı ve bazı resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras Başbakanlık ofisinde Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Samaras - Erdoğan buluşması devam ederken iki ülke bakanlarının katıldığı heyetler arası görüşmeler yapıldı.

Antlaşmaların ardından yapılan basın toplantısında, iki ülke arasında Batı Trakya Türkleriyle Türk vatandaşı Rumların köprü görevi gördüğünü söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Yunanistan'la aramızda görüş ayrılıkları olabilir. Bunları diyalog kanallarını açarak çözmek istiyoruz' dedi. Kıbrıs sorununun 50. yılına girdiğini belirten Erdoğan, iki ülkenin Kıbrıs konusunda garantör ülke olduğunu hatırlatarak, 'Garantör ülkeler olarak gerekenleri, ortaya koyacağımız iradeyle gerçekleştireceğiz. 'Bu sorunu artık tarihe gömelim' diyoruz. Biz siyasilere düşen sorun çözmektir, sorun üretmek değildir' diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise bugünün Türk - Yunan ilişkileri için önemli bir gün olduğunu söyledi. Samaras, 'Esasla ilgili fikir ayrılıklarımız var. Aldığımız kararlarla karşılıklı saygıyı tahsis etmeye çalışıyoruz. İkili ilişkilerimizin düzelmesi için her türlü çabayı göstermeliyiz' dedi. Samaras, Kıbrıs sorununun çözümünün bölgeye büyük katkıları olacağını sözlerine ekledi.

Samaras, Patrik Baetholomeos’u ziyaret etti

Ekümenik Patrikhane’ye Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile gelen Samaras'a, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da eşlik etti.

Ekümenik Patrik Bartholomeos ile bir süre görüşen Samaras, Patrikhane'deki kiliseyi ziyaret ederek, mum yaktı ve dua etti.

Ziyarette konuşan Patrik Bartholomeos, gazetecilere ziyarete gösterdikleri ilgi için teşekkür etti.

Bartholomeos, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Başbakan Samaras'ın patrikhane ziyareti vesilesiyle kendilerini ziyaret etmelerinden memnuniyet duyduğunu anlatarak, 'Sayın bakanımız sizlere bir kere daha müteşekkiriz. Bu bizim için sevinç, gurur ve şeref vesilesidir. Bildiğiniz gibi patrikhanemiz ve şahsen ben sizin Avrupa Birliği üyeliği yönündeki çabalarınıza büyük destek veriyoruz. Yapılan forumlarda da bunu dile getiriyorum. Sizin bakanlığınız döneminde bunun gerçekleşmesini diliyoruz' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin en kısa zamanda gerçekleşmesini dileyen Bartholomeos, 'Son zamanlarda gerek Fransa ile gerek Almanya ve diğer ülkelerle ilerleme kaydedildiğini görerek, memnuniyet ve gurur duyuyoruz. İnşallah böyle devam edersiniz' dedi.

Bakan Bağış da Patrik Bartholomeos'a konuşmasının ardından teşekkür etti.

Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından Patrik Bartholomeos, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve beraberindeki heyeti uğurladı.

(Kaynak: Cihan)

Kategoriler

Güncel Türkiye