Kışanak konuşmasını 8 Mart Kadınlar Günü'ne ayırdı

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, İmralı görüşmelerine ait olduğu iddia edilen notların basında yer almasına ilişkin, ''Partimizden hiçbir şekilde sızdırma anlamına gelecek bir faaliyet söz konusu olmamıştır'' dedi. Kışanak ayrıca PKK’nın serbest bırakacağı rehinelerle ilgili oluşturulacak heyete AK Parti, CHP ve MHP vekillerinin katılabileceğini belirtti.

Kışanak, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmayı 8 Mart dünya Kadınlar Günü'ne ayırdı.

8 Mart'ın kadınlara bırakılmış bir mücadele mirası olduğunu söyleyen Kışanak, parti olarak 8 Mart dolayısıyla yapacakları etkinlikleri, Paris'te öldürülen üç kadına adadıklarını belirtti.

Kışanak, ''Paris cinayetinin aydınlatılması, bizim için en temel mücadele gerekçelerimizden birisidir. Üç arkadaşımız şahsında kadın özgürlük mücadelesi katledilmek istenmiştir; barış ve çözüm çabalarına darbe vurulmak istenmiştir'' dedi.

Kürsüye bir Karadeniz fularıyla çıktığını aktaran Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu fular, bir zarf içerisinde bir mektupla partimize gönderildi. Mektupta 'Sayın Gültan Kışanak, Meclis'teki varlığınız ve çalışmalarınız bana mutluluk ve gelecek için umut vermektedir. Bir Trabzonlu olarak Sinop'ta milletvekillerine yapılan ırkçı, faşist saldırıları kınamak için bu mektubu ve fuları size gönderiyorum. Karadeniz'de milletvekillerine yapılan bu saldırılara inat, barışın, çözümün, kardeşliğin sembolü olsun diye Trabzon'a özgü fuları gönderiyorum' diyor. İşte bu ülkede halkımızın, insanlarımızın gönlünde yatan bu. Bütün farklılıklarla özgür ve eşit olarak yaşayabilmek... Bu duygunun çok güçlü olduğuna inanıyorum. Bu nedenle barış ve çözümü getirmek mümkündür.

Kapınızı barışa açın

Karadeniz'deki kadın arkadaşlarıma ayrıca seslenmek istiyorum: Biliyorum gönlünüzde yüreğinizde herkese yer var. Yüreğinizde yıllanmış acılar da var ama kapınızı bize, barışa, çözümü açın. Kapınıza gelen barış, çözüm umudunu büyütmek için siz de bu mücadeleye bir el verin, omuz verin.''

KCK davasında 10 bin terör suçlusu olduğunu ancak ortada bir tane terör eylemi, şiddet olmadığını savunan Kışanak, ''Siyasi operasyonlarla içerde tutulan başta kadın tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların özgürlüğüne kavuşması gerekir. Hep beraber mücadele ederek cezaevlerinin kapısını açacağız'' dedi.

Onurlu bir barış boynumuzun borcu

Tüm kadınlara ve özel olarak muhafazakâr zeminde mücadele eden kadınlara da çağrı yapmak istediğini belirten Kışanak, şunları kaydetti:

''Bugün içine girdiğimiz süreçte, İmralı'da başlatılan görüşmelerin adım adım ilerletilmesi ve kalıcı, eşitlik hukukuna dayalı onurlu bir barışın tesis edilmesi, hepimizin boynunun borcu olsun. Bizler bu güne kadar büyük yük taşıdık, bu bedeli ödedik, şikayetçi de değiliz. Bilerek bu yolu tercih ettik. Bunun bir toplumsal mücadelenin gereği olduğuna inandığımız için yaptık. Bizimle bu eziyeti, acıyı, cefayı paylaşmadınız, gelin bizimle barışı ve çözümü paylaşın. Herkesi, barışın, çözümün, eşitliğin, onurlu ve özgür yaşamın tarafı olmaya, bu konuda çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Başta evladını yitirmiş analar olmak üzere tüm kadınlara sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Onurlu bir barış ve özgürlük mutlaka gelecek.''

Grup toplantısında kadın kuruluşları temsilcileri kısa birer konuşma yaptı.

1999’daki gibi olmasın

''Barış Anneleri'' adına konuşan Döndü Erdem, ''Başbakan'a sesleniyorum: bu barışın 1999'daki geri çekilmede olduğu gibi hayal kırıklığına uğratmamasını istiyorum. Barış olacaksa uzanan ellerin tutulmasını istiyoruz, güvenmek istiyoruz. Türk analarına sesleniyorum: Adım adım bu barışı örelim, savaşını kazananı olmaz, barışı kuralım. İki evladımı kaybettim. Evlat acısından büyük hiçbir şey yok. Başka analar ağlamasın diye mücadele ediyorum'' dedi.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, ''İmralı görüşmesinin notlarının sızdırmasıyla'' ilgili soru üzerine, ''Sızdırma kelimesi, belli bir maksatla bir yere vermek anlamını taşır. Partimizden hiçbir şekilde sızdırma anlamına gelecek bir faaliyet söz konusu olmamıştır. Bunun dışındaki şeylerle ilgili soruşturmamızı sürdürüyoruz. Varsa bizim partimizden, çalınmasına, elde edilmesine, çarpıtılmasına vesile olabilecek bir ihmal, yanlışlık, eksiklik, biz bunu kamuoyuyla büyük bir açıklıkla paylaşırız. Partimizin bunun üzerinde titizlikle duruyor'' dedi.

Karma heyet

PKK'nın elinde tuttuğu kişilerin serbest bırakılmasıyla ilgili sürece ilişkin bir soru üzerine Kışanak, ''Biz konuda bir heyet hazırlığı içesindeyiz. İnsan hakları alanında mücadele yürüten kurumlar partimize müracaat ederek heyette yer almak istediler. Belki bir karma heyet ya da partimizden oluşan bir heyetle bu çalışmayı yürüteceğiz'' diye konuştu.

Bu aşamada heyetin nasıl gideceği ve ne şekilde teşkil edeceğinden çok ailelerin heyecanının duygusunu yaşamak gerektiğini belirten Kışanak, ''Ailelerin, bu kavuşmanın mutluluğunu yaşayabilmeleri için parti olarak elimizden gelen çabayı yürütüyoruz. En kısa zamanda bunu gerçekleştirmek için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz'' ifadesini kullandı.

AKP, CHP veya MHP’den de vekil olabilir

Heyette AK Parti, CHP ya da MHP'den milletvekili olup olmayacağı sorusuna Kışanak, ''Bu partimizin faaliyeti ama onlardan da böyle bir teklif gelirse bunu değerlendiririz, açığız, olumlu yanıt da veririz'' karşılığını verdi.

Hepimizin ortak bayrağı

Öte yandan, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, gazetecilerin, Suudi Arabistan'daki bir toplantıda Türk bayrağının olmadığı salona bayrak astırmasıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:

''Bu normal bir şey. Türkiye'nin milliyetçiliğine dışarıda sahip çıkmak lazım. Orada diğer partilerde vardı ama biz BDP olarak Türkiye bayrağını yurt dışında savunduk. Bu bayrak hepimizin ortak bayrağıdır, Türkiye'nin bayrağıdır, içinde herkes vardır. Ülke dışında Türkiye bayrağını dalgalanmamış olması bizim açımızdan da büyük bir eksiklikti, BDP Milletvekili olarak görevimi yaptım ve oradaki yetkilileri uyardım ve bayrağı astılar.''

 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Heyet