‘Saroyan Ülkesi’ festivalde

32. İstanbul Film Festivali’nde Lusin Dink’in ‘Saroyan Ülkesi’ filmi de yarışacak. William Saroyan’ın 1964’te Anadolu’da yaptığı yolculuğu anlatan belgesel filmde, Ali Bayramoğlu Saroyan’ı, Kevork Malikyan Saroyan’ın dayısı Hosrof’u canlandırıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen, 32. İstanbul Film Festivali, bu yıl 30 Mart - 14 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde, 20’nin üzerinde bölümde, 200’ü aşkın film gösterilecek. ‘Ulusal Yarışma’ bölümünde Altın Lale ödülü için yarışacak. Aday olan filmlerden biri de, Lusin Dink imzalı ‘Saroyan Ülkesi’. Kendisini Amerikalı ve Bitlisli olarak tanımlayan yazar William Saroyan’ın 1964’te Anadolu’da yaptığı yolculuğa tanıklık eden bir belgesel olan film, Saroyan’ın kendi anılarının ve hikâyelerinin canlandırmalarından ve bu yolculuğuna tanıklık eden yol arkadaşlarıyla yapılan söyleşilerden oluşuyor. Filmde, yazar Ali Bayramoğlu Saroyan’ı canlandırırken, Saroyan’ın dayısı Hosrof rolünde Kevork Malikyan’ı ve Aslan enişte rolünde ise Nişan Şirinyan’ı izliyoruz.

Festivalde, bu yıldan itibaren, yönetmen Seyfi Teoman anısına, ‘Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ verilecek.

‘Altın Lale Uluslararası Yarışma’ bölümünde, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat eserlerinden uyarlanan 12 film yarışacak. Yarışmanın jüri başkanlığını, ‘Ölü Ozanlar Derneği’ ve ‘The Truman Show’ gibi filmlerin başarılı yönetmeni Peter Weir üstleniyor. Jüride, Weir’e, film eleştirmeni Marc Adams, ülkesinde oyunculuk yapması yasaklanan İranlı oyuncu Fatemeh Simin Motamed-Arya, Berlinale’de Teddy Ödülü’nü kazanan ‘In The Name of ...’ (Adına) filminin yönetmeni Malgoska Szumowska, yine bu yıl Berlinale’de ‘Gloria’ filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Paulina Garcia ve bu filmin yönetmeni Sebastian Lelio eşlik ediyor.

Festivalde, tekrar başlatılan ‘Edebiyattan Beyazperdeye’ bölümünün yanı sıra, 13. İstanbul Bienali işbirliğiyle hazırlanan ‘Ben - Kentli Vatandaş Değil Miyim?’ ve ‘Gerçek Mucizedir: Carlos Reygadas’ gibi özel bölümler de var.

İKSV’nin bu yıl başlattığı, farklı sanat disiplinlerinden önde gelen sanatçıların el yazıları ve yapıtlarından oluşturulan festival afişleri uygulaması, film festivalinin afişinde de görülüyor. “(...)Gecenin karanlığında yastığın yumuşaklığına gömülen başa kadar çekilmiş yorganın bedeni saran hayalperest güveni, sinema karanlığında koltuğa gömülme anında karşılığını bulur” diyen Bülent Erkmen, 32. Film Festivali Afişi için, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Babam İçin’ başlıklı fotoğraf serisindeki ‘Uykusuz Gece’ fotoğrafını seçmiş. Afişlerdeki yer alan festival başlığı da, Nuri Bilge Ceylan’ın el yazısı.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema