Osmanlı’da edebiyatın modernleşme serüveni

Radyo Agos’ta Rober Koptaş ve Karin Karakaşlı’nın bu haftaki konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nden, edebiyat araştırmacısı Mehmet Fatih Uslu’ydu. 19. yüzyıl modern Osmanlı edebiyatı üzerine hazırladığı kitabını anlatan Uslu, “Kitabın çok yönlülük vurgusu var. Bir yandan Osmanlı kimliği peşinden koşarken, onu tekil, ulusal tahayyüle dayanan bir kimlik olmadığını söylemeye çalışıyoruz. Osmanlı çoğul bir kimliğe sahipti” dedi.

Programda konuşulan haberler:

Garabet Balıkçı: Oğlum ne için öldürüldü, gerçeği aydınlatın!
24 Nisan 2011 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesinde askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden Sevag Şahin Balıkçı için açılan davanın 11. duruşmasında mahkeme avukatların soruşturmanın genişletilmesi yönündeki talebini reddetti. Savcı 11. duruşmanın sonunda esas hakkında mütalaasını okudu. Savcı mütalaasında 'kaza ile adam öldürmek' suçundan ceza istedi.


Dink Ailesi avukatları, eski Trabzon Valisi'nin tanık olarak dinlenmesini istedi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmada cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Valisi olarak görev yapan Hüseyin Yavuzdemir’in tanık olarak dinlenmesi talep edildi.

Rober Koptaş yazdı: Hocalı sorumluluğu
Hatalarda ısrar etmek, onların üzerini örtmek, toplumları küçültür. Büyümek için, önce hatalarımızı kabullenmek gerekir. Böylece, düşman sandıklarımızdan çok da farklı olmadığımızı, nihayetinde hepimizin biçare faniler olduğumuzu görebiliriz. Gelecek, Hocalı’nın acısını yüreğinde duyan Ermenilerle, Sumgayit’ten ötürü üzülen Azerilerin ve onlar gibilerindir.

Nobelli iktisatçı gözüyle Armen Albert Alçıyan
Nobel Ekonomi Ödülü sahibi finans uzmanı William F. Sharpe, 98 yaşında yitirdiğimiz iktisatçı Armen Alçıyan’ı yazdı. Ekonomi dünyasında ‘Ermeni Adam Smith’ olarak tanınan Alçıyan, en ünlü iktisada giriş kitabının da yazarıydı.

Kelebeğin rüyasını Cancigyan da gördü
40 kuşağının önemli şairlerinden Garbis Cancigyan, 26 yaşında hayata veda etmişti. Yaşam hikâyesi Yılmaz Erdoğan’ın filmi Kelebeğin Rüyası’ndaki genç şairlere şaşılacak derecede benzeyen Cancigyan’ın öyküsünü Ohannes Şaşkal yazdı.

Bu haftanın şarkıları:

Kategoriler

Genel