Sessizliğin Sesi raflarda...

Uluslararası Hrant Dink Vakfı Yayınları'ndan Sessizliğin Sesi Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor, Sibel Oral'ın kitabı Zayi,Anna María Matute'un Issız Cennet'i, Raymond Carver'in Bilmezsiniz Aşk Nedir kitabı ve daha pek çoğu...

Bilmezsiniz Aşk Nedir

Raymond Carver

Çeviren: Cevat Çapan

Can Yayınları, şiir, 100 sayfa.

Eleştirmenler tarafından “Amerika’nın Çehov’u olarak tanımlanan yazar, uzun yıllar süren alkol bağımlılığından sonra 1976’da içkiyi bırakıp sorunlu evliliğine son verdi. Yazar, ertesi yıl Tess Gallagher ile tanışmış ve hayatının geri kalanını onunla geçirmiştir. Bu dönem Raymond Carver’in kendini yoğun olarak şiire verdiği “ikinci bahar”ı olarak bilinir. Bu kitaptaki şiirler, onun bu dönem yayımlanan kitaplarından bir seçti. (Arka kapaktan…)

Issız Cennet

Anna María Matute

Çeviren: Süleyman Doğru

Doğan Kitap, roman, 348 sayfa.

Barselona doğumlu yazar, İç Savaş (1936-39) sonrası İspanyol edebiyatının en güçlü seslerinden biri olarak kabul ediliyor. Katalan yazar, Türkçede ilk kitabında yetmiş yıllık yazarlık deneğimi ile çocukluğun büyülü dünyasını yeniden kuruyor. 1930’lar İspanyasında, anne ve babasının birbirini sevmediği bir sırada doğan “tuhaf” küçük kız Adriana ile Rus göçmen çocuğu Gavrilia’nın hem rüya gibi belirsiz hem de günlük gerçekler gibi katı hikâyesini anlatıyor. (Arka kapaktan…)

Sanat Sevdası

Pierre Bourdieu - Alain Darbel

Çeviren: Sertaç Canpolat

Metis Yayınları, inceleme, 202 sayfa.

Sosyolog Bourdieu’nün ekibiyle birlikte saha araştırması sonunda ortaya çıkardığı kitap, sanatseverliğin toplumsal temelleri üzerine bir eser. Kitap, eğitim bakımından avantajlı toplumsal kesimlerin “sanat sevdasının” anlam ve işlevi üzerine düşündürüyor. Gelir ve eğitim bakımından dezavantajlı toplumsal kesimlerin sanata daha çok ilgi duymasını,  daha çok zaman ayırmasını sağlayacak koşullar arasında eğitim sistemine özel bir önem atfediyorlar. (Arka kapaktan…)

Sakatlık Çalışmaları: Sosyal Bilimlerden Bakmak

Derleyenler: Dikmen Bezmez,

Sibel Yardımcı, Yıldırım Şentürk

Koç Üniversitesi Yayınları,

sosyoloji-tarih, 568 sayfa.

Kitap, Sakatlık Çalışmaları başlığı altında görece yeni bir araştırma alanıyla ilgili güncel tartışmaları ve literatürü Türkiye’deki okurlara tanıtmak amacı taşıyor. Çeşitli sakatlıkları olan gazilerin Vietnam Savaşı’ndan ülkeye dönüşleri 1960’ların hareketliliği ile birleşince, ortaya sakat kimliğini, deneyimini ve haklarını vurgulayan bir sakat hareketi çıktı. Kitap, sakatlık çalışmaları alanından seçilmiş ve beş başlık altında bir araya getirilmiş metinlerden oluşuyor. (Arka kapaktan…)

Sessizliğin Sesi Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor

Derleyen: Ferda Balancar

Uluslararası Hrant Dink Vakfı Yayınları, sözlü tarih, 160 sayfa.

Olof Palme Merkezi’nin desteğiyle Hrant Dink Vakfı’nın 2011 yılı içinde gerçekleştirdiği sözlü tarih projesi sonunda ortaya çıkan kitapta, İstanbul ve Anadolu’nun değişik kentlerinde yaşayan ve yaşları 19 ile 70 arasında değişen, 15 ‘Ermeni’nin hikâyesini kendi anlatımlarıyla okuyacaksınız. Doğumundan bugüne kadar Ermeni kimliğiyle yaşayanlar, kimliğini gizleyerek yaşamını sürdürenler, Müslümanlaşmış Ermeni olarak doğanlar… Onların hikâyeleri tarihle ilgili hafızayı ve Türkiyeli Ermenilerin bugün yaşadıklarını içeriyor.  (Arka kapaktan…)

Zayi

Sibel Oral

Turkuvaz Kitap, roman, 180 sayfa.

Yazar, 1970’lerden günümüze Türkiye siyasetinin yok ettiği, acılarla parçaladığı hayatları şiirle, edebiyatla, kâbuslarla, rüyalarla yazdı. Kitap, bir çıkmaz sokakta, metruk binalar gibi birbirlerine yaslanmış, yalnızlıkları ve kederleriyle kendi araflarında yaşayan bu ülkenin susturulmuş kahramanlarının hikâyesini anlatıyor. İnsan oluşundan usanıp ağaç olmayı düşleyen Lerna Hanım, gölgesinden bile korkan Emine, meydanlarda taşıdığı pankartı salonunun duvarına çivileyen Rüstem, deli-güzel Ayhan, kadın adam Sofie, balıkçı Rızva Efendi ve Selvi’nin hikayesi…

 

 

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ