Kilyos’ta içler acısı mezarlık

Sarıyer Kilyos Mezarlığı’nda gayrimüslimlere ayrılan yerin bakımsız ve korumasız olduğu ortaya çıktı. Protestan mezhebine mensup Mehmet Gider’in ölümü üzerine, aile, defin işlemlerinin yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün gösterdiği, Kilyos Mezarlığı’ndaki azınlıklara ayrılan yerin vahim durumuyla karşılaştı.

 

ÇAĞLA AĞIRGÖL
caglaagirgol@gmail.com

Mezarlıktaki bakımsızlığı gördüklerinde, eşitsizliği ve aşağılandıklarını hissettiklerini belirten İstanbul Nehir Kilisesi Baş Pastörü Güçlü Erman, “ Kendimizi ikinci sınıf vatandaş bile değil, hayvan pisliği gibi hissettik” dedi.

100 lira karşılığı defin

49 yaşında vefat eden Mustafa Gider’in ailesinin, ekonomik sebeplerden Feriköy Protestan Mezarlığı’na defin yapamadığını söyleyen Pastör Erman, “Aile araştırma yaparak, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün yetki alanı içinde olan Kilyos Mezarlığı’nda azınlıklara ayrılan yerde 100 TL karşılığında defin işlemlerini gerçekleştirdi. Mezarlıkta azınlıkla için ayrılmış böyle bir yer olduğunu bilmiyordum” dedi.

Nehir Protestan Kilisesi Başpastörü Güçlü Erman

 

Bakımsız mezarlık

Müslüman mezarlığının içinden geçilerek, gayrimüslimlere ayrılan yere ulaşıldığını belirten Baş Pastör Güçlü Erman, konuşmasına şöyle devam etti: “Maalesef çok bakımsız bir mezarlık. İneklerin ve hayvan pisliklerinin dolaştığı bir alan. Bu mezarlıkla eşitsizlik ve aşağılanma gözler önünde. Kendimizi ikinci sınıf vatandaş değil, hayvan pisliği gibi hissettik. Kardeşimizi hayvan pislikleri arasında gömdük. Buna layık değildi. Bu ülkenin vatandaşı olarak çalışıp, vergi veriyoruz; eşit haklara sahip olmamız gerekir. Azınlıklara ayrılan mezarlığın bakımsızlığıyla böyle hissettiriliyorsa, demek ki devletin gözünde bir değerimiz yok.”

Mezarlıkların bakımı, parselasyonu ve korunmasında sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait olduğunu vurgulayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Kilyos’ta azınlıklara bir mezarlık ayrıldığını bilmiyordum. Belediye olarak, temizlikle ilgili sorunu hemen halledeceğiz. Ayrıca, hiçbir zaman şu mezarlık, bu mezarlık diye ayrım yapmıyoruz” dedi.

İBB Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri ise, Kilyos mezarlığındaki büyük bir alanın, Hıristiyan mezheplerine mensup vatandaşlara, dinsizlere, kimsesizlere ayrıldığını ve bu alana ayrıca, hastanede ameliyatlarda kesilen organların gömüldüğünü belirterek, bölgedeki eksikliklerin giderileceğini söyledi.

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar