“Sınırsız ve sürgünsüz bir dünya”

Bu hafta Yunanistan’da paralarını istedikleri için işveren tarafından üzerlerine kurşun yağdırılan 28 Bangladeşli işçinin maruz kaldıkları bir kez daha gösterdi ki, göçmen, mülteci ve sığınmacıların en temel hakları, can güvenlikleri bile keyfiyete bağlı. “Sınırsız ve sürgünsüz bir dünya” dileğiyle Bandista’nın Haymatlos’u eşliğinde şapgir sizlerle…


Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


Edebiyat çevreleri cevapladı: Öcalan, Kerouac okusaydı... (1)

Özgün Çağlar, geçen haftaki “Öcalan, Kerouac okusaydı…” yazısında sorduğu soruyu bu kez  edebiyat çevrelerine yöneltti. Levent Cantek, Ahmet Büke, İrfan Sancı, Şenol Erdoğan, Sibel Oral, Süha Sertabiboğlu, Fatih Kaynak ve Batuhan Dedde cevapladı.

Türkiye Müzik Ödülleri, Grammy’den çok uzak…

 
 

Tuğçe Özkuş, geçtiğimiz hafta yapılan ve “Türkiye’nin Grammy’si” olarak lanse edilen Türkiye Müzik Ödülleri’ni kapsayıcılığı, kırmızı halısı, olmayan sunucusu, sahne şovları, konuşmaları ve rakip ödül töreniyle yazdı.

Medeniyetin Halleri

Hüseyin Dağ, medeniyet kavramının gelmişini, geçmişini, paradigmasını, sağını, solunu, boyutunu, işlevini ve hallerini anlattı ve sordu: “Bir şeyi yüceltici anlamda medeni kılan nedir?”

Patates İhtilali

Levent Özata, Fransız İhtilali’nin dünya için en etkileyici sonucu olan patatesin ortaya çıkış tarihini, bir de daimi kaderi olan bir yan yemek tarifiyle yazdı.

“Anfield’ın Tanrısı”na Geç Kalmış Bir Doğumgünü Hediyesi

Sevag Beşiktaşlıyan, bir Türkiyeli ile bir Gambiyalıyı dost kılan bir futbolcuyu, “Anfield’ın Tanrısı” Robbie Fowler’ı, doğumgünü hediyesi babında yazdı. Tanıl Bora’nın dediği gibi “Bütün hikâyeler futbola bulanınca başka bir renge bürünüyor.”

Makriköy’ün Kraliçesi

Aynur Taner, küçük bir kızın, Asuman’ın gözünden masalsı bir anlatı sunuyor. Makriköy, Mari Teyze, ahşap evler, kraliçeler, kafası aslan vücudu insan yaratıklar ve “namus cinayeti”…

Müzik Nerde Başlar, Nerede Biter?

Çok sık olmaz, ama insanın bazen şansı yaver gidebiliyor. Fakat şansınız iki kere yaver giderse, peşpeşe Atoms for Peace ve Manu Chao’yu dinlemek gibi, kendinizi zihniniz yırtılmış ve içinden taşanları idrak etmeye çalışırken bulabilirsiniz. Güzel müzik neye göre güzel, nerede başlıyor ve nerede bitiyor? Sertan Şentürk yazdı...

Boston Patlamaları: ‘Lütfen Fail Müslüman yahut Arap Çıkmasın’

Khaled A. Beydoun, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Boston Patlamaları için “Arapları ve Müslümanları suçlu ilan etmeye dönük toplumsal eğilim, onların yas tutma imkânını ortadan kaldırıyor” diyor ve ekliyor: “Lütfen fail Müslüman yahut Arap çıkmasın”. Halit Yerlikhan çevirdi.

 

Kategoriler

Şapgir