Valilik, Baskın Oran’ın korumasını çekti

Hrant Dink cinayetinin ardından aldığı tehditler nedeniyle ‘yakın koruma’ verilen siyasetbilimci Prof. Baskın Oran’ın ‘yakın koruması’, ‘çağırmalı koruma’ olarak değiştirildi. Buna göre Oran’a, ancak tehlike ya da şüpheli durumda Ankara Emniyeti’ni veya 155’i ararsa adresine geçici koruma görevlisi gönderilecek.

Radikal gazetesinden Tarık Işık’ın haberine göre, Valilik’ten Oran’a gönderilen yazıda, “Herhangi bir tehdit veya tehlike olmadığı halde sürekli olarak çağrıda bulunulmaması gerekmektedir. Böyle bir durum koruma kararının amacı ve kapsamı dışında kullanılması anlamına geldiğinden tespiti durumunda yönetmelik esaslarına göre hareket edilecektir” deniyor.

‘Âkil insanlar’ heyetinde de yer alan ve bu yüzden bazı kesimlerin hedefinde olan Oran, “Devletin sağ eli, sol elinden haberdar değil. Bir yanda Ankara Valiliği’nde toplanan bir komisyon yakın korumamı geri çekiyor, aynı günlerde hükümet âkil insanlar heyetine karar veriyor. ‘Devlette böyle hatalar olabilir’ diye bakabilirsiniz. Fakat âkil insanlara saldırılar başladıktan sonra olaya başka gözlükle bakarsınız” dedi.

‘Devletin benim hayatımı koruması görevidir’

Dink’in öldürülmesinden sonra suç duyurusunda bulunmak için gittiği savcılıkta Radikal ve Agos yazarı olduğu söylediğinde, “Aman hocam size koruma verelim” dendiğini anlatan Oran, şunları söyledi: “Koruma talep ediyorum’ diye form vererek imzalamamı istediler. Ben koruma talep etmiyorum. Devletin benim hayatımı koruması görevidir. ‘Devletin verdiği korumayı kabul ediyorum’ dedim. Devlete başvurup ‘Beni koruyun’ demem.” Yaklaşık bir ay önce Ankara Valiliği’nin ‘yakın koruma’yı ‘çağırmalı koruma’ya dönüştürdüğünü söyleyen Oran, kendisinin görüşüne başvurulmadığını ifade etti.

Valilik kaynakları değişikliğin Oran’a ‘özel’ olmadığını, bazı siyasetçilerin de aralarında bulunduğu kişilerin yakın korumasının ‘çağırmalı koruma’ ile değiştirildiğini söylediler. Oran’ın müracaat etmesi halinde tekrar yakın koruma verilmesinin kurulda değerlendirilebileceğini belirttiler.

Kategoriler

Güncel Gündem