‘Metropolitler derhal ve şartsız serbest bırakılsın’

Turabdin Platformu çatısı altında toplanan Süryani aydın, entelektüel ve aktivistler, bir bildiri yayımlayarak Halep yakınlarında kaçırılan metropolitlerin derhal ve şartsız serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, saldırıların Suriye’deki Hıristiyan varlığına son vermeyi hedeflediği iddia edildi. Protestan Kiliseler Derneği de açıklama yaparak, din adamlarının kaçırılmasını kınadı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“22 Nisan 2013 tarihinde Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Rum Ortodoks Halep ve Antakya Metropoliti Pavlus Yazıcı, teröristlerce kaçırıldı. Süryani Ortodoks Kilisesi’nin bir Diyakonu olan sürücüleri ânında feci bir şekilde katledildi. Nerede oldukları ve kaçıranların kimliği konusunda kesin haber yok; eylemi yapanların Arapça bilmemeleri nedeniyle Çeçen oldukları ihtimalini güçlendiriyor.

‘Derhal ve şartsız serbest bırakılmalarını talep ediyoruz’

Suriye’deki savaş daha evvel Irak’ta olduğu gibi binlerce yıllık Hıristiyan varlığını yok ediyor. Biz bu ruhani önderlerimizin kaçırılmasını şiddetli kınıyor ve derhal ve şartsız serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Başta ABD ve Rusya olmak üzere tüm ülkelerden, Suriye’deki savaşı politik çözümlerle bitirmek için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz.”

Protestan Kiliseler Derneği de kaçırma eylemini kınadı

Öte yandan Protestan Kiliseler Derneği de, Halep yakınlarında din adamlarının kaçırılmasını kınayarak, metropolitlerin bir an önce bulunması için ilgililere çağrıda bulundu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada Suriye’deki çatışmaların durdurulması ve çatışmalara taraf olmayan din adamlarının korunması istendi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mühendisler, işçiler, gazeteciler derken kaçırılanlar kervanına din adamları da katılmış oldu. Dünyanın hiçbir yerinde haklı bir savaş olamaz, savaş yerine barışçıl ve demokratik yöntemlerle sorunların büyük çoğunluğu çözülür. Ancak Suriye’de yaşanan kaos herkesi etkilemektedir. Çözüm diye sunulan alternatiflerin bile kendi başına sorun olduğu ortadadır.

Hangi inanç sisteminden olursa olsun, din adamların terörist eylemlerin bir unsuru olarak kullanılması kabul edilemez. Gerçekleştirilen eylemi kınıyoruz. Yuhanna İbrahim ve Pavlus Yazıcı’nın bir an önce bulunması için bütün yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Herkesi de bu terörist eyleme karşı söz söylemeye davet ediyoruz. Zira hangi nedenle olursa olsun, kime karşı olursa olsun, kim yaparsa yapsın terör terördür ve herkesçe karşı çıkılmalıdır.”

(SAT 7 TÜRK HABER)