Sarafian: Ermenileri koruyan Türkleri de anmalıyız

İnsan hakları savunucuları ve ırkçılık karşıtları, tehcir kararını uygulamayan Kütahya Mutasarrıfı Faik Ali Ozansoy’un mezarını ziyaret etti. Gomidas Enstitüsü Direktörü ve tarihçi Ara Sarafian, soykırımı anarken, o dönemde Ermenileri korumak için çaba sarf eden Türkleri de anmak gerektiğini söyledi

24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı anma etkinlikleri kapsamında İnsan Hakları Derneği, Dur-De, EGAM (Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket) ile insan hakları savunucuları ve ırkçılık karşıtları Zincirlikuyu Mezarlığında Kütahya Mutasarrıfı Faik Ali Ozansoy’un mezarını ziyaret etti.

Sarafian: Valinin bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız

Ozansoy, tehcir kararını uygulamamış, başka şehirlerden kaçıp Kütahya'ya gelen Ermenilere iyi davranılması için de emirler vermişti. Kendisi Kütahya’da değilken Ermenilerin toplu halde İslam’a geçmeye zorlanmalarına da geri döndüğünde karşı çıkmıştı.

Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yapılan anmada konuşan Gomidas Enstitüsü Direktörü ve tarihçi Ara Sarafian, soykırımı anarken, o dönemde Ermenileri korumak için çaba sarf eden Türkleri de anmak gerektiğini söyledi.

Sarafian, “Umarım ailesi burada olmamızı saygısızlık olarak görmez. Valinin bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız” dedi.

Abtan: Bu anma etnik arka plan olmadığına örnek

EGAM’dan 20 kişilik bir heyetin katılmasıyla bu yıl, ilk uluslararası bir delegasyon soykırım anması için Türkiye’ye gelmiş oldu. EGAM Başkanı Benjamin Abtan gelecek yıl da burada olacaklarını söyledi.

“Soykırımın tanınması, inkârına karşı mücadele edilmesi herkesi ilgilendiren bir mesele” diyen Abtan bu etkinliğin diğer soykırım mücadeleleri için ilham verici olduğunu söyledi:

“Bu etkinlik etnik bir arka planın, Türk-Ermeni çatışmasının olmadığını gösteren bir örnek. Bu, soykırıma kurban edilen Ermeniler ve buna karşı çıkanlarla soykırım suçunu işleyenler arasında bir mesele. Bugünkü mücadele ise soykırımın inkârını savunanlarla buna karşı mücadele eden insan hakları aktivistleri arasında sürüyor.”

Abtan konuşmasını “Soykırımın sorumlusu bizler değiliz ama soykırıma karşı bir şey yapmanın sorumluluğunu taşıyoruz” sözleriyle tamamladı.