Gerillalar Türkiye'den Kürdistan'a 7 günde yürüdüler

Abdullah Öcalan'ın Newroz'da yaptığı geri çekilme çağrısının ardından ilk gerilla grubu Türkiye sınırlarından ayrıldı. Gerillalar için Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nde PKK denetiminde bulunan Medya Savunma Alanları'nda bir karşılama töreni düzenlendi. Agos muhabiri Uygar Gültekin oradaydı.

 

UYGAR GÜLTEKİN

DUHOK - Abdullah Öcalan'ın Newroz'da yaptığı geri çekilme çağrısının ardından ilk gerilla grubu Türkiye sınırlarından ayrıldı.

Gerillalar için Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nde PKK denetiminde bulunan Medya Savunma Alanları'nda bir karşılama töreni düzenlendi. 6'sı kadın 13 kişilik grubu, bölgedeki diğer gerillalar ve gazeteciler karşıladı. Gazeteci Hasan Cemal, Irak sınırından itibaren grupla beraber alana geldi.

Gazetecilere açıklama yapan grup sözcüleri, Öcalan'ın çağrısı üzerine çekilme kararı alındığını, AK Parti'ye yönelik bir güvenleri olmadığını söylediler. Gerillalar, çekilme boyunca askeri hareketliliğin yaşandığını belirterek bu durumun çekilme sürecini yavaşlattığına dikkat çekti.

Agos'a konuşan gerilla grubu, 7 gün süreyle yürüdüklerini dile getirdi. Gruptaki bazı gerillalar 2-3 yıl gibi kısa bir süre önce dağa çıkmış, ancak aralarında 15 yıldan uzun süredir dağda olanlar da bulunuyor. Gerillaların bundan sonra ne yapacaklarına ilişkin bir öngörüleri yok, 'Askeri bir hareketiz. Ne denirse ona göre konumlanırız' şeklinde konuşuyorlar.

Yoğun bir çatışma döneminden çıkıldığını ve kış boyunca yaşanabilecek olan bir savaşa hazırlık yaptıklarını belirten grup, çekilme çağrısı için 'Şok olduk' ifadesini kullandılar.

Geri çekilen grup diğer gerillalarla hasret giderdi. İkinci grubun da birkaç gün içinde PKK denetimindeki alanlara ulaşması bekleniyor.