Sezen Aksu 1 milyon liralık davayı kaybetti

Oray Eğin’e 1 milyon liralık tazminat davası açan ‘Minik Serçe’ye kötü haber geldi.

‘Şarkı Söylemek Lazım’ yarışmasında ‘Şinanay’ isimli şarkının bestesinin Onno Tunç’a değil, Fuat Güner’e ait olduğunun iddia eden gazeteci Oray Eğin’in sözleri üzerine 1 milyon TL’lik tazminat davası açan Sezen Aksu’ya Yargıtay’dan kötü haber geldi. Eğin ve Aksu arasında 6 yıldır devam eden dava sonuçlandı. Yargıtay, Aksu’nun 1 milyon liralık tazminat talebini reddeden yerel mahkemenin kararını onadı.

13 Mayıs 2007’de canlı yayınlanan ‘Şarkı Söylemek Lazım’ adlı yarışma programında Helin Avşar - Ferda Anıl Yarkın ikilisinin ‘Şinanay’ isimli şarkıyı söylemesinin ardından Yarkın, jüri üyelerinden Fuat Güner’e dönerek, “Bu şarkının bestesi sana ait değil mi Fuat ağabey?” diye sormuştu. Fuat Güner ise “Evet bu eserin bestesini yıllar önce ben yaptım, hatta hemen MESAM’a kaydettirdim. Daha sonra ben bu besteyi Onno Tunç’a verdim. Sonra gördüm ki, ‘Sezen Aksu Söylüyor’ isimli albüm ortaya çıktığında besteci olarak Onno Tunç’un adı yazılmış. Ben de MESAM’a gidip bundan böyle bu besteden telif alamayacağımı belirtim. Ama bestenin dörtte üçü benim. Dörtte biri değişmiş” diye yanıt vermişti.

‘Sezen Aksu, gazete sahibi sayılır’

Bunun üzerine araya giren diğer jüri üyesi gazeteci Oray Eğin önce “Sezen Aksu bunu hep yapıyor” yorumu yapmış, ardından da canlı yayına telefonla bağlanan ünlü sanatçıya “Maskeleri çıkarın artık. Neden sizinle ilgili kimse ters bir şey yazamıyor? Basın patronlarını, genel yayın yönetmenlerini tanımak mı? Ben sizin yalınıza gelmeyen ender gazetecilerden biriyim. Siz gazete sahibi sayılırsınız” demişti.

Sezen Aksu ise, eserin bestesinin Onno Tunç’a ait olduğunu ve hatta bu besteyi beş kez yaparak oluşturduğunu, bu konu ile ilgili konuşanlara dava açacağını sözlerine eklemişti.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı

Avukatı Gökçe Kılıç Gülsaran aracılığıyla mahkemeye başvuruda bulunan Aksu, Oray Eğin’in kendisini ‘beste hırsızlığı’, ‘seyircileri kandırdığı’ ve ‘sahtekârlık’ ile suçlayarak kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu öne sürmüştü. Aksu, 1 milyon lira manevi tazminat talebinde bulunarak söz konusu tazminatı kazanması halinde tamamını Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışlayacağını söylemişti.

Davanın görüldüğü İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, yaklaşık 1,5 yıl önce tazminat şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. Aksu’nun itiraz etmesi üzerine yerel mahkemece verilen kararı inceleyen Yargıtay Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin ret kararını yerinde bularak onadı.

1996 yılında bir uçak kazasında hayatını kaybeden Onno Tunç, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer Mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum ve Şov Yapma gibi bestelerle Türkiye müzik tarihine damga vurmuş bir sanatçı olarak tanınıyor. (EE)

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik