Bir kraliyet muhafızı olmayı nasıl başardım?

Türkiye’nin sayılı canlı rol yapma oyunu gruplarından 'LARP Türkiye'toplandı ve sizleri sınırı olmayan bir maceraya çağırıyor. İster üstün kılıç kullanma tekniğinizle ister büyü gücünüzle isterseniz diplomasi yeteneğinizle bu fantastik hikâyede siz de yerinizi alın.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

Kapıdaki muhafızlara görünmeden şatonun içine girmek ister miydiniz? Peki, bir büyücü olup asanızdan ışık saçmayı ya da kızıl dev bir dragona karşı durup balta savurmayı?

Bunları yapma fırsatını kaçırmadım ve Pazar günü Heybeliada’daki LARP etkinliğine katıldım. Dünyanın dört bir yanında binlerce tutkunu olan LARP bir tür kostümlü rol yapma oyunu olsa da aslında çok daha fazlası.

Açılımı canlı rol yapma oyunu (live action role playing)… Her ne kadar benim gibi masa ve bilgisayar oyunu müptelalarının aşina olabileceği bir şey olsa da LARP ile ilk defa karşılaşıyorsanız size daha önce böyle bir ortamla karşılaşmamış olma ihtimalinizin yüksek olduğunu söylemeliyim. Zira insan kaç kere yanında iki büyücü ve bir okçu varken kılıcıyla bir prensesi korumaya çalışmış olabilir ki?

Peki, nedir bu LARP? Öncelikle sizinle beraber aynı fantastik hikâyeyi yaşamak isteyen bir grup insan bulmanız gerekiyor. Fakat bu sorun değil çünkü kendisi 20 senelik bir LARP’çı olan İtalyanca öğretmeni Alpay “Gargoyle” Görgülü’nün “ustalığını” yaptığı LARP Türkiye ekibi yardımınıza koşuyor. İlgilenenler hemen facebook grubuna üye olabilirler.

İçinde bulunduğunuz fantastik hikâye için daha önceden kaleme alınmış senaryo bir usta tarafından sözlü olarak anlatılıyor ve oyuna katılanlar gerçek mekân ve zamanda rol kesmeye başlıyorlar. Bu hikâye oynadığınız grup ve senaryoya bağlı olarak tamamen teatral ya da savaş odaklı olabilir. Benim tercihimin kılıç savurmak olduğunu söylemeliyim.

Hikâye ve senaryodan sonra kendinize buna uygun bir karakter yaratmanız ve gerekli kostüm ve makyajı edinmeniz gerekiyor. Pazar günkü hikâye Ortaçağ’da geçiyordu, hain bir kara büyücü prensese saldırıyor bense onu korumaya çalışan bir muhafızı canlandırıyordum. Dolayısıyla üzerimde kraliyet muhafızlarına yakışır alımlı bir kisve ve elimde kocaman bir kılıç taşıyordum.

Geri kalan ise sizin hayal gücünüze bağlı, karakterler arasında olabileceklerin bir sınırı yok. Pek çok rol yapma oyununda, karakterlerin ve rol yapmanın sınırı çizilirken, usta ve oyuncu arasındaki ilişkiler ve maceranın boyutları kurallara bağlanırken. Binlerce farklı kişi ve karakterin bir araya gelebileceği ve geniş mekânlara sahip olduğunuz LARP’ta böyle sınırları hissetmiyorsunuz.

Karşınızdakini öldürmek mi istiyorsunuz? Hodri meydan! Ama isterseniz diplomasi yeteneğinizle onu ikna etmeye ya da büyü gücünüzle ona istediğinizi yaptırmaya çalışabilirsiniz. Bir haftasonu LARP Türkiye’ye katılın, şehirden kaçın ve olduğunuzdan bambaşka bir karaktere dönüşün. (ZE)

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam