‘Hay Social’ yoluna emin adımlarla ilerliyor

Yayına başladıktan sonra kısa bir sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ‘Hay Social’, internette kendine özgü bir yer edinmeye başlamış durumda.

AKSEL KÖMÜRCÜ

aksel.komurcu@gmail.com

Yayına başlayalı henüz 8 ay olmasına rağmen Ermeni Diasporası’nda kendine saygın bir yer edinen ‘Hay Social’ (www.haysocial.com), yeni bir fenomen olma yolunda ilerliyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında kurulan sitenin ilk duyurusu Agos’ta yer almıştı. Sitenin kurucusu Burak Bulduk ile yapılan röportajdan sonra Türkiye, Ermenistan, Rusya ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkeden Ermeni siteye kayıt oldu. Geçen zaman içerisinde sitenin üye profili çeşitlenirken, yeni özellikler de eklenerek sunucu kapasiteleri ve güvenlik uygulamaları genişletildi. Küresel şirketlerle reklam anlaşmaları da yapan Hay Social, uluslararası platformda desteklenmeye başladı.

Sadece Ermenilerin üye olabileceği sosyal paylaşım sitesi Hay Social, 7 dil desteği ile tüm dünyadaki Ermenileri tek çatı altında buluşturuyor. Siteyi tipik bir arkadaşlık ya da çöpçatan sitesi olarak görmek büyük haksızlık olur. Çünkü Facebook, Twitter ve Linkedin sitelerinde kullanılan pek çok özelliği hatta fazlasını içinde barındırıyor. Kullanımı da tamamen ücretsiz.

Nasıl üye olunur?

Öncelikle siteye üye olmak isteyenler, www.haysocial.com adresine girerek “kayıt ol” düğmesine tıklayıp kişisel bilgilerini doldurmalı. Bu adımdan sonra hesap “onay” verilmek üzere beklemeye alınıyor. Böylelikle eposta adresinin doğruluğu ve varsa diğer sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplar otomatik olarak kontrol ediliyor. Burada amaç, gerçek bilgilere sahip profillerin oluşturulması. Açılan hesabın onaylanması, sitenin yoğunluk durumuna göre birkaç saati bulabiliyor. İşlem tamamlandığında ise verilen eposta adresine bir bilgilendirme mesajı geliyor. Sonrasında siteye giriş yapılıp hesap kullanılabiliyor.

Üyelerin yabancılık çekmemesi için tasarımın ve özelliklerin Facebook temel alınarak sıfırdan yapıldığı Hay Social’da diğer sitelere oranla farklı ve kullanıcıların ilgisini çekebilecek özellikler de bulunuyor.

Hay Social’da neler var?

Kullanıcılar profil fotoğrafı ekleyip albümler ve videolar oluşturup paylaşabiliyor, yine kendi sorularından oluşan anketler düzenleyip, sitede cevaplanmasını isteyebiliyor. Kullanıcıların bilgisayarındaki şarkıları mp3 formatında aktarabildiği Hay Social’da aynı zamanda blog sayfası oluşturulup yazılar da paylaşılabiliyor. Her türlü organizasyon için de etkinlik duyuruları yapılabiliyor.

Sitede bir diğer dikkat çeken özellik de “Test” uygulaması. Kullanıcının arkadaşları tarafından cevaplanmak üzere, çoktan seçmeli şıklar içeren sorular hazırlanabiliyor; cevapları seçiliyor, site de testi cevaplayan kişileri puanlayıp sıralamaya sokuyor.

Diğer sosyal paylaşım sitelerinde rahatsızlık veren “oyun davetleri” Hay Social’da ise sohbet uygulamasının içine alınmış. Sitede, gelişmiş bir sohbet uygulaması bulunuyor. Kullanıcı arkadaşlarıyla sohbet ederken, aynı zamanda sitedeki 20 oyundan birini seçip karşılıklı oynayabiliyor. Bu şekilde kimseye istenmeyen oyun davetleri gitmiyor.

Sitedeki “mağaza” uygulaması ise büyük bir ihtiyaca cevap veriyor. Bu ekrandan tüm üyeler; ticari olsun ya da olmasın, kendilerine ait ürünleri satabiliyor ya da kiraya verebiliyor. Ev, araba, arsa, tekne, eşya vb. ürünler için ücretsiz olarak ilan verilebiliyor. Kullanıcıların fotoğrafları ekleyebilmesi ve gerekli detayları yazabilmesi için kullanışlı bir yapı oluşturulmuş.

Site, tam bir istatistik kutusu halinde. Pek çok şey sayılara dökülüp üyelere listeleniyor. Tüm üyeler; yaş, konum, eğitim durumu, nitelikleri, burcu, tutuğu takımı, vb. pek çok özelliğe göre aranabiliyor.

Cep telefonundan mobil olarak da kullanılabilecek olan sitede, gizlilik ayarları da bulunuyor. Profil sahibi, gizlemek istediği alanları belirleyip her bir öğeyi kimlerin görebileceğini seçebiliyor.

Hay Social için sadece bir sosyal paylaşım sitesi demek eksik kalıyor. Burası daha geniş bir platform; bilinen tüm sosyal sitelerin bir karışımı olarak tasarlanmış. Site birkaç ay sonra çok daha fazla özellikle zenginleştirilecek. Yer bildirimi (check-in) ve Android uygulamaları yakın zamanda devreye girecek özellikler arasında. (AK)