Patrikhane’den Sanasaryan için bir ‘tedbir davası’ daha

İhaleye çıkartılan Sanasaryan Han’ın ihalesi tamamlanırken Türkiye Ermenileri Patrikliği, yeniden tedbir kararı için mahkemeye başvurdu.

Patrikliğin avukatı Ali Eybeloğlu, konu hakkında yazılı bir açıklama yaparak yeniden tedbir kararı talep etti; görüşüne başvurduğumuz Vakıflar Genel Müdürlüğü ise yorum yapmaktan kaçınıyor.

Avukat Ali Eybeloğlu tarafından kaleme alınan açıklamada, Sanasaryan Han’ın kuruluş amacının fakir ve yetim Ermeni çocukların eğitim, barınma ve beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi olduğu hatırlatılarak, taşınmazın 1935 yılında Patrikhane’nin elinden alındığı ve amacı dışında kullanılmaya başladığı belirtildi. Eybeloğlu, durumun hukuksuzluğunu şöyle özetledi: “İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme heyeti tarafından verilen ‘tedbir kararı’ uyarınca, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, hana yeni kiracı almaması gerekiyordu. İhale ilanı, bu karara rağmen verilmiştir. 20 yıl süreyle Sanasaryan Han’ın ticari amaçla kiraya verilmesi Mahkeme tarafından konulan İhtiyati Tedbir’in açıkça ihlalidir.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Sanasaryan Vakfı adına tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığını, bu vakfın Türkiye Ermeni Patrikliği’nin yönetiminde ve mütevelliliğinde olan, kendine özgü bir cemaat vakfı olduğunu vurgulayan Eybeloğlu, açıklamasında, taşınmazın üçüncü kişilere devrinin ve satışının önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verildiğini ifade etti ve Türkiye Ermenileri Patrikliği adına şu beklentiyi dile getirdi: “İnanıyoruz ki, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, yasal dayanağı olmayan, kanun tanımaz işlemleri yargı kararları ile ortadan kalkacaktır. Genel Müdürlüğün, hayır amacıyla vakfedilen bir hanı ticari amaçla kiraya verme teşebbüsü vicdanları sızlatmıştır. Adalete ve hukukun üstünlüğüne olan inanç ve bağlılığımız ışığında, kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Açıklamada öne çıkan bazı ifadeler

  • “Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazın bu toplumsal gayeye hizmet için kurulduğunu bildiği ve İl Özel İdaresi’nden taşınmazın vakıfnamesi olduğu gerekçesiyle taşınmazı aldığı halde bugüne kadar vakıfnamedeki amacına tahsis etmemiştir. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğünün Sanasaryan Vakfı adına tasarrufta bulunması mümkün değildir. Türkiye Ermeni Patrikliği’nin yönetiminde ve mütevelliliğinde olan kendine özgü bir cemaat vakfıdır.”
  • “Türkiye Ermeni Patrikliği’nin haksız şekilde elinden alınan en önemli mülklerinden biri olan Sanasaryan Han, İstanbul Ermeni Patrikliği’nin açtığı iade davası sürdüğü halde 20 yıl süreyle kiralanmak üzere 18 Haziran 2013 tarihinde ihaleye çıkarılmıştır.”
  • “İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme heyeti tarafından verilen ‘tedbir kararı’ uyarınca, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, hana yeni kiracı almaması gerekiyordu. İhale ilanı, bu karara rağmen verilmiştir. 20 yıl süreyle Sanasaryan Han’ın ticari amaçla kiraya verilmesi Mahkeme tarafından konulan İhtiyati Tedbirin açıkça ihlalidir.”
  • “Adalete olan inancımız ve hukuk misyonuna olan bağlılığımız sebebiyle, davamızın devam ettiği İstanbul 13. Asliye Mahkemesi Sayın Hâkimliği’nden, telafisi imkânsız zararların doğmasının önlenmesi açısından, yapılacak olan ihalenin durdurulması amacıyla tedbir kararı verilmesini talep ettik.”

 

Kategoriler

Güncel Gündem