Tanrıkulu, Ömer Çelik’e Sanasaryan’ı sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi gönderdi.

Türkiye Ermenilerine ait olan ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunan tarihi Sansaryan (Sanasaryan) Han’ın bir ihaleyle 20 yıllığına kiralanacağının ortaya çıkması üzerine Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, konuyla ilgili haberinde “Sanasaryan Han, Ermeni Patrikliği’nin açtığı iade davası sürdüğü halde ihaleye çıkarıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale duyurusu Resmi Gazete’de yayınlandı. 18 Temmuz’da yapılacak ihaleyle hanın kullanım hakkının 50 yıllığına Patrikhane’ye verileceği söylentisi de şimdilik ortadan kalkmış oldu. 11 milyon 660 bin lira onarım bedeli belirlenen bina, 20 yıllığına kiralanacak. İlk yıl için 120 bin lira kira bedeli biçilen Sansaryan Han’ın restorasyonu 18 ayda tamamlanacak. Ermeni Patrikhanesi hanın önce 3. Şahıslara devredilmemesi için mahkemeye başvuru yapmıştı. Başvuru sonrasında da tedbir kararı alınmıştı. Patrikhane daha sonra hanın kiralanmaması için de mahkemeye başvurdu. Ancak 19 Temmuz 2013 tarihinde basına yansıyan haberlere göre mahkeme hem başvuruyu reddetti hem de tedbiri kaldırdı ” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda Sezgin Tanrıkulu, Ömer Çelik’e “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihi Sanasaryan Han veya kamuoyunda bilinen ismiyle Sansaryan Han’ı kiralamak üzere ihale açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Vakfın bu adımının arkasında sizin herhangi bir kararınız veya talimatınız olmuş mudur?” diye sordu.

Tanrıkulu ,”Sansaryan Han’ın otel yapılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Tarihi bir yapının ticari amaçla kullanıma açılması hangi etik değerlerle örtüşmektedir “ diyerek Ermeniler açısından manevi önemi bulunan bu tarihi yapının Ermeni Patrikhanesi’ne iadesi için talep edilmesine yanıt gelmemesi üzerine “Söz konusu Han’ın üçüncü şahıslara kiralanması için ihaleye çıkarılmasının 1915’in yüzüncü yıldönümü olan 2015’in arifesinde gerçekleşmesi rastlantı mıdır” ve “Sansaryan Han dâhil olmak üzere sayısız vakıf mallarının iadesi için çeşitli girişimler, talepler gündeme gelmektedir. Vakıf mallarının iadesi için ne tür çalışmalar yapıyor veya yapmayı düşünüyorsunuz” sorularına cevap istedi.

 

Kategoriler

Genel