Van Gogh’un kayıp resmi çatıdaymış!

Vincent van Gogh’un uzun süredir kayıp olduğu söylenen tablosunun, Norveç’te bir evin çatı katında tutulduğu ortaya çıktı. Van Gogh müzesi tarafından yapılan açıklamada, tablonun bir başka ressama ait olduğu düşünüldüğü için, çatı katında tutulduğu belirtildi. Tablo, Hollandalı ustanın 1928’den beri keşfedilmiş ilk tam boyutlu tuvali.

Agos.com.tr - ‘Montmajour’da Günbatımı’ adlı tablo, Van Gogh’un tipik sık fırça darbeleriyle resmettiği ağaçları, çalıları ve gökyüzünü betimliyor. Van Gogh’un kardeşi Theo’ya yazdığı bir mektupta, bu tablonun da bahsi geçiyor.

Mektubunda bir gün önce tabloyu resmettiğini yazan Van Gogh sayesinde tablonun yapıldığı tarihi tespit edilebiliyor: 4 Temmuz 1888. Van Gogh bu mektupta ayrıca, tabloyu ‘bükülmüş küçük meşelerin yetiştiği taşlı bir fundalık üstünde’ yaptığını da anlatıyor.

Theo’ya attığı bir başka mektubunda ise, Montmajour’da Günbatımı’nı birçok açıdan başarısız bulduğunu yazıyor.

Hayatı boyunca ruhsal sıkıntı nöbetleriyle uğraşan Vincent van Gogh kendi açtığı kurşun yarasından 1890’da öldü. Hayattayken sadece bir tablo satsa da işleri beğenilmeye başlanmıştı.

‘Van Gogh’a ait olduğunu bilseydim...’

Tablonun bulunuşuna dair tüm detaylar açıklanmasa da, tablonun Norveçli bir özel koleksiyoncu tarafından çatı katında tutulduğu açıklandı. Norveçli koleksiyoncu kendisine resmin Van Gogh tarafından yapıldığını söylenmediği için resmi çatıda saklamış.

Müze eksperleri tablonun hikâyesini, ressamın mektupları, kullandığı stil ve fiziksel materyallerle takip ettiklerini ve böylelikle gerçek olduğunu belgelendirdiklerini söylediler.

Van Gogh Müze yöneticisi, Axel Rueger teşhir seremonisinde bunun benzersiz bir deneyim olduğunu söylerken, araştırmacı Teio Meedendorp ve diğer araştırmacıların 100 yıldan fazladır kayıp olan tabloda kilit sorulara cevap bulabilmesinin olağanüstü olduğunu belirtti.

Tablo 24 Eylül’den itibaren Amsterdam’daki The Van Gogh müzesinde sergilenecek.

Ustanın ünlü resimleri için tıklayın

Kategoriler

Kültür Sanat Resim