Manastırdaki 76 yıllık bekleyiş belgesel oldu

Mardin’de 76 yıl önce annesinin Deyrul Zafaran Manastırı’nda bıraktığı ve o günden beri manastırda annesini bekleyen Cercis Kaptan’ın yaşamı ‘Misafir’ adı altında belgesele çekildi.

Mardin’de 76 yıldan beri Süryanilerin Deyrul Zafaran Manastırı’nda annesinin yolunu gözleyen, bu süre içinde manastırda bahçıvanlık yapan ve ‘Bahe’ diye çağırılan Cercis Kaptan’ın hayat hikâyesi belgesel oldu. Mardinli yönetmen 28 yaşındaki Haydar Demirtaş’ın çektiği 30 dakikalık ‘Misafir’ adlı belgesel Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde finale kaldı.

‘Beni burada bekle’

Yönetmen Haydar Demirtaş, annesinin Bahe’yi 11 yaşındayken 76 yıl önce ekonomik sıkıntılardan dolayı manastıra bıraktığını belirterek şunları anlattı:

“Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalıyor. Ve ona ‘Bu manastırda bekle seni almaya geleceğim’ dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe’nin o günden bugüne 76 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklediği hayat hikâyesini içeriyor. Belgesel filmimizi yaparken Süryanilerin kültürünü, dilini, tarihini de anlattık. Bahe’nin çocukluktan bugüne manastıra emek verme sürecini aktardık.

Çekimler sırasında Bahe’nin 76 yıl önce ayrılmak zorunda aldığı kız kardeşinin izini sürerek kendisiyle Suriye’de görüştük. Belgeselde, Suriye’de ziyaret ettiğimiz Bahe’nin kız kardeşinin kardeşine olan özlemi de var.”

Demirtaş, belgesel filmin Cannes Film Festivali, Diyarbakır ’da düzenlenen Uluslararası Filmamed Belgesel Film Festivali, Documanterist Uluslararası Belgesel Film Günleri, İtalya’da Uluslararası Della Lessinia Film Festivali’nde de gösterileceğini kaydetti.