BDP: Demokratikleşme değil, seçim paketi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’dan geldi. Paketi, ‘Demokratikleşme değil, seçim paketi’ olarak nitelendiren Kaplan, çözüm süreci açısından ise “Paket tatmin edici değildir” diye konuştu.

Kaplan, yaptığı açıklamada, çözüm süreci açısından iki konuda paketi eleştirdi: Toplantı-gösteri özgürlüğü açısından ve anadilde eğitim açısından.

Paketin, “Toplantı ve gösteri özgürlüğü açısından ne TCK, ne de Terörle Mücadele Kanunu’ndaki kısıtlamaları kaldırmadığına” dikkat çeken Hasip Kaplan, “Toplantı ve gösteri, kendini ifade etme biçimidir. Çözüm süreci açısından yaklaşırsak, binlerce insan fikirlerini ifade ettikleri için halen içerdeler. Başbakan Erdoğan ‘fikirler konuşsun’ diyor ama, bu hayata geçmiyor” dedi.

Anadilde eğitim konusunda pakette yer alan unsurun da çözüm süreci açısından “beklentileri karşılamadığını” vurgulayan Hasip Kaplan, “Anadilinizi özel okulda öğrenin demek, halkı tatmin etmez. Başbakan’ın kendisi anadilini parasıyla özel okulda mı öğrenmiş?” diye konuştu.

Kaplan, pakette yer alan, Mor Gabriel’e arazilerinin iadesi, başörtü, okullarda andımızın kaldırılması gibi unsurların ise ‘olumlu olduğunu’, bu konuda zaten BDP’nin daha önce TBMM’de pek çok kez yasa teklifinde bulunduğunu söyledi.

Kaplan, “Bu açılardan bakıldığında, paket için devrim gibi demokratikleşme paketi demek mümkün değildir. Bu olsa olsa, bir seçim paketidir” dedi.

BDP olağanüstü toplandı

BDP yöneticileri, Başbakan Erdoğan’ın demokratikleşme paketini, Ankara’da bulunan milletvekilleriyle birlikte genel merkezde dinlediler. BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, saat 11.00’de genel merkezde grup başkanvekilleri ve milletvekilleri bir araya geldi. Saat 12.00’de de yeni yasama yılını ve paketi değerlendirmek üzere toplantıya geçildi.

Parti yetkilileri, ‘demokratikleşme paketi’ için bir araya gelinmediğini; yarın başlayacak yeni yasama dönemini değerlendirme ve görev dağılımı yapma amacıyla vekillere çağrı yapıldığını belirttiler. Toplantının saat 12.00’de başladığını ve burada demokratikleşme paketinin de değerlendirilerek, daha sonra kamuoyuna bir açıklama yapılacağını açıkladılar.

Hürriyet

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Hasip Kaplan