Türkiye tarihinin en büyük çevre cezası İzmir’de kesildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziemir’de radyoaktif atıkları toprağa gömüldüğü ileri sürülen eski kurşun geri kazanım fabrikasına 5,7 milyon liralık ceza kesti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Gaziemir’de radyoaktif atıkların toprağa gömüldüğü iddia edilen eski kurşun geri kazanım fabrikasına 5,7 milyon lira ceza kesildiğini, bunun Türkiye’deki en yüksek çevre cezası olduğunu söyledi.

Birpınar, Gaziemir’deki tesisi inceledikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, tesisin 2010 yılında kapatıldığını hatırlattı. Tesisin sahibinin 2000 yılında vefat ettiğini, çocuklarının 2010 yılına kadar işleri sürdürdüğünü aktaran Birpınar, “O süreçte buraya muhtemelen çok fazlaca cüruf gömülmüş. Akülerdeki bu kurşun cürufları değişik yerlere gömülmüş, hatta dağlar halinde. Belli bölgelerde radyoaktivite var. Bunun nereden geldiğini kestirmemiz çok mümkün değil. Muhtemelen kurşun yurtdışından da getirilmiş olabilir, o dönemde getirilmiş bir akünün içinde radyoaktivite olabilir ama bulaşmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘Fabrikanın çevrezindekilerin yeraltı suyunu kullanmaması gerekiyor’

Birpınar, radyoaaktivitenin suya bulaşmadığını, daha çok toprağa bulaştığını kaydederek, öncelikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile işbirliğiyle temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, şunları belirtti:

“Buranın sahipleri para verecek, TAEK’den danışmanlık alacaklar, atıklar giderken bir süzgeçten geçecek. Radyoaktif olanlar TAEK’e gidecek, tehlikeli atıklar da bertaraf tesislerine gidecek. Belki radyoaktivitenin yok ama topraktaki ağır metaller kurşun, arsenik, civa gibi malzemelerin suya karışma ihtimali var. Yeraltı suyuna karışma ihtimali var. Bunun önlenmesini sağlamamız gerekiyor, tedbiren de bu bölgedeki vatandaşların yeraltı suyu kullanmaması gerektiğini söylüyoruz öncelikle. Yüzde 100 risk yok ama risk taşıyabilir. Fabrikanın 500 metrelik çapında oturan insanların yeraltı suyunu kullanmaması gerekiyor. Bir an önce buranın temizlenmesi şart. Bu işi TAEK ile işbirliği içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz koordine edecek.”

Kategoriler

Güncel Türkiye