Daron Acemoğlu, dünyanın en önemli 10 iktisatçısından biri

Klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle sosyal bilimler dalında Prof. Daron Acemoğlu’na Cumhurbaşkanlığı ödülü verildi. Dünyanın en önemli iktisatçılarından olan Acemoğlu’na Bakan Ahmet Davutoğlu da büyükelçilik teklifinde bulunmuştu.

Agos.com.tr - İstanbul’da 1967’de doğan ve Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İngiltere’de York Üniversitesi ve London School of Economics’te iktisat eğitimi alan Daron Acemoğlu, dünyanın en önemli iktisatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Daron Acemoğlu’nun 1988’de vefat eden babası Kevork Acemoğlu, Türkiye’nin tanınmış ticaret hukuku uzmanlarından biriydi. 1991’de vefat eden annesi, Kadıköy Aramyan Uncuyan Okulu’nun eski müdürlerinden İrma Acemoğlu ise, şair ve edebiyatçı kimliğiyle tanınıyordu.

Dünyada kendisinden en çok alıntı yapılan 10 iktisatçıdan biri olan Daron Acemoğlu, 2005’te ‘Nobel Ekonomi Ödülü’nün habercisi’ olarak görülen John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüştü. Acemoğlu halen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ekonomi profesörlüğü görevini devam ettiriyor.

Davutoğlu: Acemoğlu hepimizin iftihar vesilesidir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Acemoğlu’na geçen yıl büyükelçilik teklifinde bulunmuştu: “Uzun asırlar boyu bu topraklar barış ve huzurun merkezi oldu ve Ermeni vatandaşlarımız da en üst devlet görevlerinde bulundular. Sayın Acemoğlu’na da büyükelçilik teklifinde bulundum. Acemoğlu hepimizin iftihar vesilesidir. Dünyanın sayılı ekonomistlerindendir.”