Vasat bir yarışma: Veliaht

Agos Derkenar’da Tuğçe Özkuş, ‘dekolte’yle gündeme gelen Veliaht yarışmasını yazdı: Vasat bir yarışma: Veliaht; Sertan Şentürk trompet üstadı Maalouf’u kaleme aldı: İbrahim Maalouf’un Beirut’u. Gizem Asya Genç ise, ‘sanatçı duyarlılığını’ yazdı: Karanlığa küfretmek, karanlıkta küfretmek

TUĞÇE ÖZKUŞ

Dizilere alternatif olarak yayınlanan yarışma programlarına geçtiğimiz hafta “Veliaht” yarışması eklendi. Musa Eroğlu, Rafet El Roman, Cengiz Kurtoğlu, Hande Yener, Deniz Seki gibi iddialı bir kadroyla televizyon dünyasına giriş yapan program aynı iddiayı reytinglerde henüz gösterebilmiş değil. Sunucu Gözde Kansu'nun dekoltesinin eleştirilmesi sonucu dikkatleri üzerine toplayan “Veliaht”, bu eleştirilerden sonra yoluna Murat Başoğlu'yla devam etti.

Yarışmanın konseptine göre, jüri üyeleri kendilerine birer veliaht seçiyorlar ve veliahtlar kendi aralarında yarışıyorlar. Jüri hem veliahtlarla düet yapıp, hem onlara puanlar verirken, jüri-veliaht düetleri jürinin objektifliğini bir nebze azaltmış oluyor. Bunun yanı sıra jüri üyelerinin seçtiği veliahtların çoğunun kendileriyle yakınlıkları var. Bu unsur da eleştiri dozajını oldukça düşürüyor.

Veliaht bir Türkiye formatı. Üstelik daha burada yayınlanmadan beş ülkeye “Talent Hunters” (Yetenek Avcıları) adıyla satılmış. Formatı hayata geçiren ilk ülke de Türkiye. Bu açıdan diğer ülkeler için önemli bir örnek teşkil ediyor. Eğer format başarılı olursa, belki başka ülkelere de satılacak. Eğer başarısız olursa ki, reyting gidişatı pek iyi görünmüyor, satılan ülkelerde bu formatın hayata geçirilmesi zorlaşacak. Sosyal medyadan gelen tepkilere bakacak olursak “Veliaht” yarışmasında bir türlü oturmayan bir şey var ve bu durum reytinglere de yansıyor. Birkaç bölüm yayınlanmasına rağmen hala televizyon seyircisinin takdirini kazanabilmiş değil.

Aslında Veliaht yarışmasında gerçek anlamda sadece müzik var. Jüri üyeleri hem kendi aralarında hem de veliahtlarıyla son derece uyumlu. Belki de bu uyumun sonucunda reytinglerde herhangi bir artış yok. Malum, televizyon izleyicisi kavgaları çok sever. Bir programda kavga, acıklı hayat hikâyesi, dram oldu mu o programın reytingleri tavan yapar. Bu anlamda “Veliaht” çok vasat bir yarışma. Bu kadar iddialı ve popüler bir kadronun olduğu bir yarışmanın bu kadar düşük reytinglere sahip olması oldukça düşündürücü. Böyle giderse çok da uzun ömürlü olmayacak gibi. Bakalım “Veliaht” yarışması doğru bir konsept mi, beklenen ilgiyi alabilecek mi, zamanla göreceğiz!

Kategoriler

Derkenar