İlk ‘Altın Elma’ Küf’ün oldu

13. Frankfurt Türk Film Festivali’nde ilk kez verilen ‘Altın Elma’ ödülünü, yönetmenliğini Ali Aydın’ın yaptığı, oğlunu arayan bir babanın öyküsünü anlatan ‘Küf’ isimli filmi, üç dalda birden kazandı.

On gün süren festivalde, film gösteriminin yanı sıra, fotoğraf sergisi, konser ve tek kişilik gösteri gibi etkinlikler Frankfurtlu sanatseverlerle buluştu.

Küf filminin, oğlunu 18 yıl boyunca arayan bir adamın hikâyesi olduğunu aktaran oyuncu Ercan Kesal, “Bu film, bizim ayıbımızın hikâyesi, sanatçı toplumun vicdanıdır, Küf bunu yerine getirdi. Bu ödülü, oğullarını kaybetmek pahasına da olsa, onlara haysiyet ve onurdan başka bir şey öğretmeyen babalara ithaf ediyorum” dedi.

Frankfurt Başkonsolosluğu Konsolosu Özkan Durmaz’ın elinden ödülü, oyuncular ve teknik ekip adına aldığını ifade eden yönetmen Ali Aydın, “Film yapmak çok meşakkatli bir iştir, zor şeyleri bir araya getirmeniz gerekir” dedi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Uzun Metrajlı Film Yarışması’ jürisini Almanlar oluştururken, 7 dalda ödül verildi. Geceye, sinema yorumcusu-yazar Yekta Kopan, yönetmen Ali Aydın ve Küf filminin oyuncusu Ercan Kesal da Türkiye’den gelerek katıldı.

‘Altın Elma’ ödülünü kazananların listesi şöyle:

En İyi Yönetmen: Ali Aydın - Küf 

En İyi Film: Küf 

En İyi Erkek Oyuncu: Ercan Keşal - Küf 

En İyi Kadın Oyuncu: Sanem Öge - Şimdiki Zaman 

En İyi Müzik: Can Erzincan - Mar

En İyi Senaryo: Nalan Merter Savas - Elveda Katya 

En İyi Görüntü: İlke Berke & Canan Özcan - Mar 

Törende ayrıca Jüri Özel Ödülü ve Umut Vaad Eden Oyuncu Ödülü ‘Semi’ filminin genç oyuncusu Semi Çakar’a verildi. Semi Çakar, “Bu ödülü aldığıma inanamıyorum” dedi.

Festival Komitesi Başkanı Hüseyin Sıtkı ödül töreninin ardından, Türk kültür ve sanat anlayışıyla yoğrulmuş eserleri Frankfurtlu sinamaseverlerle buluşturduklarını söyleyerek, seneye daha güzel bir festival düzenlemek için şimdiden heyecanla çalışmaya başladıklarını ifade etti.

AA