Sinema, şiir ve söz Nar Film Festivali’nde buluşuyor

Uluslararası Toronto Pomegranate (Nar) Film Festivali 6-11 Kasım tarihleri arası Ermeni sinemasını Kanadalı izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu yılki programda Ermeni sanat ve edebiyatının usta isimlerine adanmış filmler ağırlıkta.

KUMRU BİLİCİ

Dünyanın dört bir yanından gelen Ermeni filmlerinin izleyiciyle buluştuğu Pomegranate Film Festivali  (Nar Film Festivali) Kasım ayının 6-11 tarihleri arasında perdelerini 8. Kez Torontolu sinemaseverler için açıyor. Kanada’nın en büyük şehri Toronto’da, Ermeni cemaatinin kültür ve eğitim merkezi olan Hamazkayin tarafından düzenlenen festival, 16 farklı ülkeden 40 uzun ve kısa metrajlı filmi izleyicilerin beğenisine sunuyor.

Ermeni edebiyat ve sanat tarihinin ikonografik figürlerinin ana tema olduğu festival programında yer alan bazı filmler şöyle: Serge Avedikian’ın, büyük bütçesi ve başrol oyunculuğuyla göz doldurduğu, efsanevi Ermeni yönetmen Sergei Paradjanov’un hayatının konu edildiği filmi ‘Paradjanov’, Lusin Dink’in büyük edebiyatçı William Saroyan’ın sözleri ve ayak izleri üzerinden bizi tarih, edebiyat ve kimliğin katmanlı dünyasında içsel bir yolculuğa davet ettiği ‘Saroyan Ülkesi’ ve genç yönetmen Hayk Hambartsum’un geçen yüzyılın en önemli Ermeni şairlerinden olan Misak Medzarents’in siirleri eşliğinde kendi Ermeni kimliği ile halleşmesini anlattığı ‘Metzarents- If I Were, Would I Were’.  

7 Kasım akşamı Toronto’nun tarihi Regent sinemasında gösterilecek olan Lübnanlı Ermeni yönetmen Nikol Bezjian’ın ‘Süt, Karafiller veTanrısal Şarkılar: Daniel Varaujan’ın Mirası’ isimli belgesel filmi ise yine unutulmaz şair Varaujan’ın Ermeni edebiyatına kattığı zenginliği dile getirirken aynı zamanda onun acılarla sonlanmış yaşam hikâyesini de sahneye taşıyor.  Festivalde ayrıca aralarında Atom Egoyan, Arsine Khanjian ve Norayr Kasper gibi dünyaca ünlü sinemacıların bulunduğu jüri heyetinin oylarıyla belirlenecek bir ödül bölümü de bulunmakta.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema