‘Çoğunluk Ermeni kimliğini reddediyor’

Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeniler Konferansı’nın son günündeki ‘Torunlar’ forumuna Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği (HADİG) adına katılan Hikmet Akçiçek’e, bugün Türkiye’de yaşayan Hemşinlilerin kendilerini nasıl tanımladığını sorduk.

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar1@gmail.com

Türkiye’de yaşayan Hemşinlilerin 300-350 yıldır Müslüman olarak yaşadığını, çoğunluğun bu  Müslüman kimliğini sahiplendiğini, fakat Hemşinlilerin Müslümanlığının bağnaz bir Müslümanlık olmadığını belirten Akçiçek, Hemşinlilerin kendilerini nasıl tanımladığı sorumuza şu cevabı verdi:

“Türkiye’de yaşayan Hemşin toplumunun önemli bir kesimi Ermeni kökenini reddetmekte ve kendisini etnik olarak da Türk milletinin bir parçası olarak görmekte. Onlar için Ermeniler geçmişte komşu olunan ya da nadiren de olsa evlilik yoluyla akraba olunan bir toplumdur. Kendilerinin Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeni olduğu fikrini kabul eden Hemşinliler için de, tarihsel, sosyal ve siyasal şartların zaruri neticesi olarak bugün için bir Ermenilik bilincinden söz etmek çok gerçekçi değildir. Ermeni kökenli olmayı ister kabul etsin ister reddetsin her iki kesim için de bugün daha baskın olan kimlik Hemşinliliktir.”