‘Yolu İslam’dan geçenler’in T-shirt modası

Derkenar bu hafta ‘Yolu İslam’dan geçenlerin t-shirt modası’ manşetiyle çıktı.A.Ş.K dizisini Tuğçe Özkuş değerlendirdi, ‘A.Ş.K’ı klişelerden sıyırmak senaristlerin işi’.İngiltere’de sıkı bir çıkış yapan London Grammar grubunu Uğur Kılıç yazdı, ‘Londra’nın melankoli bulutu’.

NAYAT KARAKÖSE
nayatk@gmail.com

İnsan giyinir ve kimisi kendi modasını yaratarak, kimisi de yaratılan modaya ayak uydurarak giyinir. Giyinmek bir eylemdir ve bazen ideolojik, bazen politik bazen de dini boyutları olan bir eylemdir. Kişinin kimliği, inancı, duruşu kimi zaman giyim tercihini besleyebilir veya giyimine ilham verebilir.

‘Aşk 5 Vakittir’

Giyim modası özellikle 2000’lerde dinden daha fazla ilham alır hale geldi. Nasıl ki geçen yıl Derkenar’da yer verdiğimiz Haç içeren kıyafetler oldukça revaçtaysa gün geçtikçe farklı dinsel simgeleri veya söylemleri içeren modaya giyim alanında daha çok rastlar hale geldik. Geçtiğimiz günlerde bir sosyal paylaşım sitesinde bir t-shirt fotoğrafına rastladım, t-shirt’te Superman’in o meşhur ‘S’ harfiyle yazılan MuSlim logosu basılıydı. Fotoğrafa tıklayınca www.mywayislam.com sitesi ile karşılaştım. Siteyi inceleyince, sitenin ‘Aşk 5 Vakittir’, ‘Dert Etme Dua Et’, ‘Cennete Gideydik İyiydi’ , ‘Tebessüm Sadakadır’ gibi sözler içeren ve çeşitli görsellerle desteklenmiş t-shirtlerin satıldığı bir sanal dükkân olduğunu anladım. Kadın, erkek ve çocuklar için tasarlanmış olan t-shirt’ler daha çok genç kesime hitap ediyor ve 27 TL’ye satılıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede hiç şüphesiz ki azımsanmayacak bir çoğunluk için din hem imanda ve hem pratikte hayatın parçası. Bu tshirtler de bir nevi dinin gündelik hayata yorumu. Sosyolog Besim Dellaloğlu’nun da bir yazısında önerdiği gibi nasıl ki başörtüsü de bikini de çağdaşsa, Haçlı t-shirtler de, Hz. Muhammed’in hadisini içeren t-shirtler de bir o kadar çağdaş. Haçlı t-shirtler kimilerinin nazarında ne kadar modernse , ‘MuSlim’ logolu t-shirt de bir o kadar modern. Ege Üniversitesi’nde okuyan ve ‘mywayislam’ sitesinin kurucularından olan Yunus Ölçer, dini mesajların farklı ve sempatik bir şekilde yayılmasını istediklerini ve siteyi üç ay önce yayına soktuklarını dile getirdi. Tepkilerin olumlu olduğunu belirten Ölçer “Bu alanda bir eksikliği dolduruyoruz ve olumlu tepkiler alıyoruz. Belki 10 yıl önce yapsaydık siz komedi mi yapıyorsunuz, Müslümanlığı ayağa mı düşürmek istiyorsunuz gibisinden olumsuz tepkiler alabilirdik ama şu an yaptığımız tasarımlar insanlara sempatik ve ilgi çekici geliyor” dedi.

Hazreti Muhammed’in bir hadisi şerifi olan “Tebessüm Sadakadır”ı bu yolla yaygınlaştırmanın güzel bir şey olduğunu ifade eden Ölçer ilgiden oldukça memnun, bazı bölgelerde çeşitli mağazalarda da t-shirtlerin satılmaya başlandığını, bayilik isteyenlerin de olduğunu belirtti.

Tasarımlar 7-8 kişilik bir ekip tarafından hazırlanıp farklı alternatifler yüzlerce kişiye soruluyormuş ve nihai halleri verildikten sonra sitede yer almaya başlıyor. Şu ana kadar olan ilgiden memnun olan Ölçer, İzmir’den Hollanda’ya kadar geniş bir coğrafyaya hitap ettiklerini ve elde edilen geliri hayır işlerinde kullandıklarını ifade etti.

 

Kategoriler

Derkenar