Mavi Dünya’ya gizemli bir yolculuk

Masmavi denizlere yelken açıp, deli dalgalarla boğuşmak, hatta kimsenin bilmediği bir adada bulunmak ister misiniz? O zaman hadi efendi Dandolo’nun gemisine binip, kahramanımız Gizemli Miço Orso ile Venedik Suriye arası maceralı bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

LÜSYEN KOPAR

Masmavi denizlere yelken açıp, deli dalgalarla boğuşmak, hatta kimsenin bilmediği bir adada bulunmak ister misiniz? O zaman hadi efendi Dandolo’nun gemisine binip, kahramanımız Gizemli Miço Orso ile Venedik Suriye arası maceralı bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Bir miçodan çok daha fazlası

Güzel Açıkgöz Cesur Kızlar 7 : Gizemli Miço   
Beatrice Masini
Çeviri: Nükhet Amanoel
Can Çocuk
72 sayfa

Orso, çok çalışkan, itaatkâr, dürüst, düzenli ve temiz. Yani bir miçodan beklenmeyen her şey onda var. Galiba gizeminin sırrı bu detayında saklı. Hadi binelim gemiye, açalım yelkenleri ve hikâyemizin derinliklerine dalalım. Kahramanımız kulaklarında ikişer tane altın küpe olan tıpkı bir korsan gibi başına kırmızı bandana bağlamış solgun bir çocuktur. Gemideki en beter işleri üstlenen, çok çalışkan bir miçodur. Her sabah köprüyü siliyor, öğlen ve akşam yemekleri için patates soyuyor, tencereleri yıkıyor, geminin gözcü direğine tırmanıp muhtemel başka gemileri gözlüyor, üstelik bunları yaparken de dudaklarından gülümsemeyi hiç eksik etmiyor. Orso, ufak tefek olmasına karşın enerjisiyle, efendi Dandolo’nun gözüne girmiş hatta temizliği ve düzenli oluşu sayesinde bu gemiye seçilmişti. Onun kaptanın gözündeki değerini, kaptanın ona her gün verdiği bir elmadan anlayabilirsiniz. Vitamin yönünden zengin taze yiyecekler, gemilerde bulunması en zor olan yiyeceklerdir. Zaten hikayenin geçtiği zamanlarda buzdolabı olmadığı için muhafaza etmesi de çok zordu. Taze yiyecekler tüketmeyen gemiciler iskorbüttü denilen vitamin eksiliğinden kaynaklanan bir hastalığa tutulurlar. Bu hastalık, kişinin huysuz ve huzursuz bir ruh haline girmesine sebep oluyor.

Kim bilir belki gemicilerin bu kadar aksi olmalarının sebebi budur. Oysa Orso Aheste’nin minik Miçosu, her gün düzenli olarak elmasını yiyor ve efendi Dandolo’ya minnet duyuyordu. Bir miçonun yaşamı denizin zorluklarından çok denizcileri kendini itip kakmasıyla zorlaşır. Miçolar gemideki en kıdemsiz görevlilerdir.

Denizciler, dört tarafı denizlerle çevrili olduğu halde yıkanamayan işçilerdir. Deniz tuzlu olduğu için tenlerinde kaşıntı yapar. Gemimiz Aheste’de bu güne kadar temizliğiyle tanınan sadece efendi Dandolo vardı. Kaptan Dandolo’nun kendisi için ayırdığı ufak bir deposu, güzel bir sabunu vardı. Ancak Orso’nun gelmesiyle tüm düzenler bozuldu. Sizce titiz miçomuz Orso kaptandan ne istemiş olabilir?

‘Güzel, Açıkgöz, Cesur Kızlar’ serisinin 7. kitabı ‘Gizemli Miço’ sizce bir erkek mi? Eğer cevabınız hayırsa, çocuk yaştaki kızlar miço olarak denizlere açılabilir mi? Eğer bir kız çocuğuysa, onu hangi sebepler miço olmaya itmiştir? İşte miçomuzun gerçek gizemi burada saklı.

Bilinmeyen bir adaya düşen gemimiz personelleri nelerle karşılaşacak, kendilerini oyalayabilecek bir şeyler bulabilecekler mi? Peki Aheste tekrar denizlere dönebilecek mi?

Heyecanlı bir maceranın tüm sırları Beatrice Masini’nin 72 sayfalık bu kitabında saklı. Yazarımız 2004 yılında “En iyi yazar” olarak İtalya’nın “Premio Andersen” ödülüne sahip ayrıca Harry Potter dizisini de İtalyancaya kazandıran şahıs. Onun kendine özgün dili, bizi bu kitaba bağlayan, bu kitabın derinliklerine gömülmemize sebep olan en önemli sebebidir.  

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ