Samatya cinayeti örgüt işi mi?

Samatya cinayeti zanlısı Murat Nazaryan’ın, son duruşmada, kendisinin bazı kişiler tarafından yönlendirildiğini söylemesi, cinayetin örgütlü olduğu yönündeki şüpheleri artırıyor.

VARTAN ESTUKYAN

Geçen yıl Ermeni kadınlara yönelik düzenlenen saldırılarda 28 Aralık günü hayatını kaybeden 85 yaşındaki Maritsa Küçük’ün katil zanlısı Murat Nazaryan’ın yargılandığı duruşmanın dördüncüsü, 30 Aralık Pazartesi günü Çağlayan’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma, saat 10.30’da düzenlenecek. Küçük’ün ailesi, olayla ilgili karanlıktaki bilgilerin açığa çıkmasını istiyor.

Maritsa Küçük

Maritsa Küçük’ün kızları Baydzar Midilli ve Eva Baymuş ile gelini Satenik Küçük, duruşma öncesi Agos’u ziyaret ederek davadaki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. 25 yıldır Amerika’da yaşayan Baymuş, annesinin ölüm yıldönümü için İstanbul’a geldiğini söylüyor. Olay yerinde ikinci bir kan örneğine rastlandığını belirten Baymuş, bu DNA’nın bir kadına ait olduğunun belirlendiğini ifade etti. Baymuş, katil zanlısı Murat Nazaryan’ın çelişkili ifadeler verdiğini de sözlerine ekledi.

Nazaryan, bir önceki duruşmada verdiği ifadesinde, bir grup tarafından kullanıldığını, ölümle tehdit edildiğini söylemişti. Ancak, savcının, olay yerindeki kan örneğinden yola çıkarak, evde bir kadının olup olmadığını sorması üzerine, Nazaryan, bir süre duraksadıktan sonra bu iddiayı reddetti.

Maritsa Küçük’ün gelini Satenik Küçük ise, savcının, bir önceki duruşma sonunda kendilerini yanına çağırarak, davanın peşini bırakmamaları gerektiğini söylediğini ifade etti.

‘Ne istediler?’

Maritsa Küçük’ün kızı Baydzar Midilli ise, bir kez daha olayın vahşice gerçekleşmesine dikkat çekti: “Neden bu kadar acı çektirdiler? Zaten yaşlı kadın, çok korkuyordu. Yere düşse ölür. Neden bu kadar vahşice öldürdüler? Özellikle vücudunu soymaları çok gücümüze gitti.”

‘Hırsızlık değil’

Eva Baymuş, olayın hırsızlıkla ilgisi olmadığını, evden ziynet eşyası veya para alınmadığını söyledi: “Eğer hırsızlık olsa, masanın üzerinde duran parayı alırlardı. Dolapta alyansları vardı, bilezikler vardı. Bu, hırsızlık için işlenmiş bir cinayet değil.”

Maritsa Küçük’ün öldürülmesinin üstünden bir yıl geçti. Olayla ilgili tek zanlı, Mart ayında yakalanarak tutuklanan Murat Nazaryan. Nazaryan’ın akli dengesinin yerinde olup olmadığı konusunda şüpheler var. Daha önceki duruşmalarda olayı ve bazı ayrıntıları hatırlamadığını söyleyen Nazaryan’ın, son duruşmada, kendisinin bazı insanlar tarafından yönlendirildiğini söylemesi ise, cinayetin örgütlü olduğu yönündeki şüpheleri artırıyor.

30 Aralık Pazartesi günü Çağlayan’da görülecek duruşma sonrası İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi bir basın açıklaması yaparak olayın aydınlatılmasını talep edecek. Maritsa Küçük’ün ailesi ise, hukuk mücadelesini sürdüreceklerini belirterek, kamuoyunun davaya ilgi göstermesi gerektiğini söyledi.