Vartan Estukyan yazdı: İnsan gerçekten hayret ediyor

“Anadolu Gençlik Derneği’nin hazırladığı afişte, sarıklı bir vatandaşın Noel Baba’yı yumrukladığı görülüyor. Her şeyi geçtim, yaşı gelmiş, AK sakallı birine el kaldırmak da neyin nesi?”

VARTAN ESTUKYAN
vartan@agos.com.tr

Saadet Partisi’nin gençlik kolları olarak bilinen Anadolu Gençliği Derneği üyeleri, Hıristiyanların en büyük dini bayramlarından biri kabul edilen Noel’i (İsa Mesih’in doğumu) protesto etmek için, Perşembe günü İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Kampusu’nda eylem yapacaklar. Eylemin duyurusunun bulunduğu afişte, sarıklı bir makul vatandaşın Noel Baba’yı yumrukladığı görülse de, eylemde Noel Baba’nın başına ne geleceği gizemini koruyor. Daha önce reklam panolarında rastladığımız “Siz hiç Kurban Bayramı kutlayan Hıristiyan gördünüz mü?” sorusuyla dikkatleri üzerine çeken bu güzide dernek üyeleri, bu kez de yine harikulade bir fikirle karşımıza çıkıyor.

Aslında bu haber üzerine yazı yazmak, grup üyelerini ciddiye almak olur. Her ne kadar söyledikleri trajikomik de olsa, bir kesime hitap ettikleri gerekçesiyle, bir-iki söz söylemek gerek diye düşündüm. Grup üyelerinin çıkış noktası, Noel’in İslamiyet’e aykırı olması ve Hıristiyanların herhangi bir Müslüman bayramı kutlamaması. Önce şu naçizane hatırlatmamı yapayım: Birçok azınlık vatandaş, Ramazan Bayramı’nda dükkânlarına şeker koyarlar ve müşterilerine ikram ederler.

Marjinal grup üyeleri, İsa’nın doğum tarihinin kesin olmadığını hatırlatıyor. Gelelim protesto gösterilerine. Anadolu Gençlik Derneği, bugüne dek eşi benzeri görülmemiş bir eyleme imza atmaya hazırlanıyor. Öyle ki, dernek üyelerinin hazırladığı afişte, sarıklı bir vatandaşın, Noel Baba’yı yumrukladığı görülüyor. Her şeyi geçtim, yaşı gelmiş, AK sakallı birine el kaldırmak da neyin nesi? Neyse... Ülkede şiddet kültürünün ne denli popüler olduğunu söylemeye gerek dahi duymuyorum. O yüzden bu gençleri de yadırgamıyorum. Tam, “Gençlik işte, heyecanlarına yenik düşmüşler” diyeceğim, bir gülme geliyor. Zira hakikaten de trajikomik bir vaka ile karşı karşıyayız. Ne yazık ki hâlâ yaşadığımız bu coğrafyada şiddet, çok popüler. Daha da vahimi, bununla gurur duyuluyor olması. Şu işe bakın ki, ülkece, olayları kınama biçimimiz dahi ‘şiddetle’. İki yıl önce Zincirlikuyu’da taksiye binen kadının, aksanında dolayı Ermeni olduğunu anlayarak saçından çekip tartaklayan ve “Kâfirsiniz, cehennemde yanacaksınız” diyen taksici, adres bilgilerine ulaşılmasına rağmen hâlâ yakalan(a)madı, Marmaris’te Hıristiyan olduğu için yaşadığı mahallede baskı gören bir kadın bıçaklandı, işini bırakıp ülkeyi terk etmek zorunda kaldı, bıçaklayan hakkında hiçbir işlem yapılmadı, Rahip Santoro cinayetine vesaire hiç girmiyorum, çünkü niyetim burada ciddi anlamda politika yapmak değil. Ancak var olan bu sorunları da hiçbirimiz görmezden gelemeyiz.

Yakında 2014’e gireceğimiz, Türkiye için acı bir gerçek. Acı gerçek, çünkü toplum olarak büyük bir çoğunluğumuz hâlâ Ortaçağdaymışçasına davranmakta ısrar ediyor. Yıllar ilerledikçe toplumun büyük kesimi geri gidiyor.

Geçenlerde yolsuzluk operasyonu nedeniyle ülkedeki iktidar partisine destek vermek için bu kez başka bir marjinal grup, kefen giyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılamaya gitmişti. Şimdi de Noel Baba’ya el kaldıran bir grup var karşımızda. Çok merak ediyorum, acaba hiç “Ya biz n’apıyoruz arkadaşlar?” diye oturup düşündünüz mü? Şahsen ben düşündüm. Ortaya tek bir sonuç çıktı: İnsan gerçekten hayret ediyor.