2013 yılında spor

2013 yılında spor dünyasında neler yaşandı? Elif Sözen ve Can Öktemer Agos şapgir için yılın futbolcusundan dünya şampiyonalarına, 2013’e damga vuran doping olaylarından dünya rekorlarına en çok konuşulan haberleri derledi.

2013’ün spor olayları

ELİF SÖZEN
CAN ÖKTEMER

1. Türkiye Kaybetti
Ev sahipliği yapmak için yarışan ülkelerin hummalı çalışmalarla hazırlandığı 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları seçmeleri gündemi uzun süre meşgul etti. Türkiye sporunun değil, ülke tarihinin en önemli günlerinden biri haline gelen bu seçim ile ilgili Türkiye heyetine sorulan iki soru, doping ve trafik problemiyle ilgiliydi. Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’ye barış ve huzur getireceğini söylediği 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını ise Tokyo kazandı.

2. Dünya Şampiyonu Vakıfbank
2013 yılı, Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı’nın uğuru oldu desek yeridir. Yıl boyunca adeta fırtına gibi esen ve müzelerine 5 kupa götüren takım, İsviçre’nin Zürih ketinde düzenlenen Dünya Kulüpler Voleybol Şampiyonası finalinde, Brezilya’nın Unilever Volei takımını 3-0 yenerek şampiyon oldu.

3. Armstrong’dan doping İtirafı
Tüm gelişmeler bir yana, 2013, Türkiye ve dünyada hiç şüphesiz doping çalkantılarıyla sarsılan bir yıl oldu. Performans arttırıcı madde kullandığı gerekçesiyle Amerikalı ünlü bisikletçi Lance Armstrong’un 1999-2005 yılları arasında kazandığı yedi Fransa Bisiklet Turu Madalyası elinden alındı. Sporcu, bu madalyaları doping yaparak elde ettiğini ise bir show programında itiraf etti.

4. Yılın futbolcusu Messi
FIFA tarafından her yıl yapılan 'Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde, Arjantinli Lionel Messi, tüm dünyada yılın futbolcularına verilen FIFA Ballon d'Or Ödülü'nü 4'üncü kez kazanan ilk futbolcu oldu ve tarihe geçti.

5. Michael Schumacher kaza geçirdi
Spor dünyası 2013’ün son günlerinde acı bir haber aldı. Bir spor efsanesi olan ve Formula 1’de yedi kez dünya şampiyonluğu bulunan Michael Schumacher, Fransa Alpleri’nde oğlu ile kayak yaparken kaza geçirip başından yaralandı. Komada olan Schumacher’in durumu ciddiyetini koruyor.

6.Andy Murray 77 yıl sonra Wimbledon'u kazanan ilk Britanyali tenisçi oldu

1936'da zafer kazanan ilk Britanyalı tenisçi olan FredPerry'den 77 yıl sonra Wimbledon Tenis Turnuvası'nda tek erkekler finalini kazanan ilk Britanyalı tenisçi Andy Murray oldu.

7. Türkiye'de doping skandalları

2013 yılında Türkiye'de birçok doping skandalı yaşandı. NBA'de Orlando Magics takımında forma giyen Hidayet Türkoğlu kanında yasaklı madde methenolone rastlandığı gerekçesi ile 20 maç ceza aldı.

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üst üste üçüncü kez başpehlivan olarak altın kemerin daimi sahipliğine hak kazanan, ancak alınan numunesinde dopingli maddeye rastlanan Ali Gürbüz altın kemeri iade etti.

Kayseri'de 14-17 Mart tarihlerinde, Denizli'de 25-28 Nisan tarihlerinde düzenlenen şampiyonalarda toplam 18 Türkiyeli haltercinin alınan numunelerinin incelenmesi sonucu dopinge rastlandı. Türkiyeli atlet Alemitu Bekele'ye, biyolojik pasaportundaki anormalliklere dayanarak Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) 4 yıl men cezası verdi.

8. Derya Can dünya rekoru kırdı

Milli sporcu Derya Can paletsiz ip destekli 70 metre dalışında Kaş'ta 71 metreye inerek dünya rekoru kırdı.

9. Boston Maratonu'nda patlama

15 Nisan tarihinde düzenlenen Baston Maratonu'nda finiş çizgisinde bombalı saldırı düzenlendi. 3 kişi hayatını kaybetti, 264 kişi de yaralandı.

10. Nijerya Afrika Şampiyonu

2011’de Libya’daki isyan dolayısıyla Libya’nın ev sahipliği uygun bulunmamış ve turnuva Güney Afrika’ya alınmıştı. Yeşil Burun Adaları’nın ilk kez katıldığı ve çeyrek finale yükseldiği şampiyonada, son şampiyon Zambiya gruplardan çıkmayı başaramadı. Aynı grupta yer alan ve gruplardaki maçta yenilmeyen Burkina Faso ile Nijerya’nın oynadığı final maçı, Mba’nın attığı golle Nijerya’nın üstünlüğü ve dolayısıyla şampiyonluğuyla sonuçlandı. 

Kategoriler

Şapgir