Fransa’da soykırım yasası yeniden gündemde

Fransa Anayasa Konseyi’nin Şubat 2012’de Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan yasayı anayasaya aykırı bularak iptal etmesinin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra, hükümet söz konusu yasayı yeniden gündemine aldı.

Panarmenian sitesi, Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi’nin (CCAF) geleneksel yeni yıl yemeğine katılan Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın, “Ermeni Soykırımı’nın inkârını önlemek için yeni bir yasal düzenleme yapmaya kararlıyız” açıklaması yaptığını duyurdu.

Taubira’nın bu açıklamayı, Fransa Cumhurbaşkanı Fronçois Holland’ın Ankara ziyaretinin ardından yapması dikkat çekti.

Taubira, hükümetin konuyla ilgili Fransa iç hukuku ve AB yasalarını dikkate alarak yeni bir çalışma yapmada kararlı olduğunu, bu konuda Cumhurbaşkanı Holland’dan tam destek alacaklarına inandıklarını söyledi.

HAPİS VE PARA CEZASI

Söz konusu yasa, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin desteğiyle Aralık 2011’de Meclis’te ve Ocak 2012’de de Senato’da oylandıktan sonra kabul edilmişti.

Yasa, Ermeni Soykırımı’nın inkâr edenlerin bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyordu. Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan yasayı Anayasa’nın 33’üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Bu arada CCAF’ın soykırımın 100’üncü yıldönümü nedeniyle önümüzdeki yıl tüm Avrupa genelinde “Görev 2015” adı altında geniş bir kampanya başlatacağı, bu kapsamda Fransa Kiliseler Birliği’ne 24 Nisan 2015 tarihinde Fransa’daki tüm kiliselerin soykırım kurbanlarını anmak için aynı anda çanlarını çalmalarını önerdiği belirtildi.

HÜRRİYET

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

ceza