Süme Agos’tan ‘düzelti’ istedi

Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme, Agos’un 24 Ocak tarihli sayısında yer alan ‘Ateşyan ve Süme’ye büyük tepki’ başlıklı habere ilişkin olarak, noter aracılığıyla bir tebligat gönderdi. Tebligatta, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun Süme hakkında VADİP toplantısında söylediklerinin gerçeği yansıtmadığı iddia edilerek Agos’un ilgili haberde yer alan ifadeleri düzeltmesi talep edildi.

(Bu haberde bulunan ‘Editörden: Bu da bizim düzeltme talebimiz’ başlıklı Agos’un yanıtı, teknik bir hatadan ötürü gazetemizin 927. sayısında yer almamıştır. Haberin tam metni aşağıda yer almaktadır.)

Group Law Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan ve Beyoğlu 37. Noteri kanalıyla gazetemize ulaşan tebligatta, “Tüm dava ve talep hakları saklı kalmak kaydıyla, Agos gazetesinin 24 Ocak 2014 tarihli 925. sayısında Vartan Estukyan tarafından yazılan haberde müvekkilimizin şeref ve haysiyetini ihlal eden, gerçeğe aykırı, hakaret ifadelerine yer veren ‘Ateşyan ve Süme’ye Tepki’ başlıklı yazıya ilişkin müvekkilimin 5187 Sayılı Basın Kanunu 14. maddesi gereğince düzeltme cevap yazısının, işbu ihtarın tebliğinden itibaren 3 günden sonraki ilk nüshada söz konusu yazının yer aldığı 1. sayfada aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlanması ihtarıdır” ifadeleri yer aldı.

Haberin “gerçeğe aykırı ve kamuyu yanlış yönlendirici” olduğunu savunan Süme’nin vekili, müvekkilinin isminin açıkça beyan edilmek suretiyle “yargısız infaz” yapıldığı ve kamuoyu nezdinde küçük düşürüldüğünü iddia etti.

Müvekkili Süme hakkında belirtilen hususların tamamen gerçeğe aykırı olduğunun savunulduğu tebligatta “Müvekkilimiz bir kilise görevlisi olup, söz konusu haberde yer alan ifadeler sebebiyle mağdur olmuştur. Muhataplar, ifadelere yer vermeden sadece müvekkilimin cevabını alarak haberi yayımlaması gerekirken, bu hususa dikkat etmemiş ve müvekkilim çok ağır ithamlarla karşı karşıya kalarak rencide olmuş ve kişilik hakları ihlal edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Editörden: Bu da bizim düzeltme talebimiz

Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme’nin tebligatındaki açıklamalarında talep edildiği şekilde “1. sayfada ve aynı puntolarla” değil, özetle yer verdikten sonra, şikâyet konusu olan haberimize ilişkin duruşumuzu da aktarma ihtiyacı duyduk.

Öncelikle haberimizde, Vakıflar Arası Dayanışma Platformu’nun (VADİP) 20 Ocak günü Surp Pırgiç Hastanesi’nin Bilek Huzurevi Salonu’nda yapılan toplantısındaki katılımcı görüşlerine yer vermiştik.  Toplantıya katılan pek çok vakıf yöneticisi Süme’nin uygulamalarına ilişkin şikâyet ve kaygılarını dile getirmişti. Zaten, Büyükdere Kilisesi Vakfı Yöneticisi Murat Süme’yle ilgili şikâyet içerikli haberler son zamanlarda toplumun en çok konuşulan konularından biri. Agos da bir gazete olarak toplumun gündemindeki bir konuyu sayfalarına taşıyarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Tamamen habercilik saikiyle aktarılan bu önemli toplantı notlarında Yeniköy Küd Dıpo Surp Asdvadzadzi Kilisesi Vakfı’ndan Sevan Şeşetyan seçimlerin usulsüz olduğuna ilişkin Danıştay’da temyiz edilecek olan dava dosyasında “Yeniköy halkının kendilerine yönelik şikâyetleri” olarak sunulan belgedeki 48 imzanın sahte olduğuna dikkat çekmiş ve bu konuda Büyükdere Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme aleyhine evrakta sahtecilik suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmişti. Ermeni toplumunun vakıflarının bir araya gelerek oluşturduğu VADİP’in pek çok üyesi de toplantıda Süme hakkında benzer sıkıntıları dile getirdiler.

Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ise Süme’nin, geçen yıl sattığı vakfa ait arsa için bir süre önce evine icra geldiğini ve 80 bin TL borç aldığını söylediğini ifade ederek “Alıcıdan kendisi için 80 bin, arabulucu için 15 bin TL istemiş. Dolayısıyla arsayı 295 bin TL’ye satmış ancak tapuda 200 bin TL göstermiş” bilgisini paylaşmıştı. Aynı toplantıda Murat Süme aleyhine, usulsüz işlemler ve vakfı zarara uğratmak gerekçeleriyle, pek çok toplum üyesinin dava hazırlıkları içinde olduğu öğrenilmişti.

Böylesi önemli bir platformda ve dava konusu olacak denli çarpıcı suçlama ve iddialara yer vermek gazetenin bilgilendirme işlevinin doğal parçasıdır. Hal buyken, Murat Süme’den gelen ‘düzelti’ tebligatını anlayabilmek bizim için mümkün değil. Üstelik daha birkaç hafta öncesinde, hakkındaki eleştiri ve şikâyetlere dair cevabını kendi ağzından duymak için kendisiyle röportaj yapmış ve buna sayfalarımızda genişçe yer vermişken. Bu tavrı bizler “Ben yaptım oldu! Ben ne dersem o olur! Kimse beni eleştiremez!” diyen kötü bir yöneticiliğin eseri olarak görüyoruz. Zaten Murat Süme hakkındaki eleştiriler tam da bu ‘düzeltilmesi gereken” tavırdan ileri geliyor. Murat Süme saklı tuttuğu dava haklarını dilediği şekilde kullanabilir, biz Agos olarak görevimizi yapmaya ve onun icraatlarını sorgulamaya devam edeceğiz. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

Büyükdere düzelti