‘Binlerce kişi yıllarca dinlendi’ iddiası

Yeni Şafak ve Star gazetelerinde yer alan haberde, TMK savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen’in ‘Selam Terör Örgütü’ soruşturması altında mahkemelerden aldığı izinlerle binlerce kişiyi dinlediği ileri sürüldü. Şoke eden isimlerin listesi de her iki gazetede yayımlandı.

Yeni Şafak’ın haberine göre Çağlayan Adliyesi’nden çıkan belgeler çerçevesinde Başbakan Erdoğan, yakın çevresi, siyasetçi, gazeteci, yazar, STK temsilcileri ve işadamlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi 3 yıl boyunca dinlenmiş.

Haberde, adliyede göreve yeni başlayan savcıların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gizlenen 125 klasörü bulduğu iddia edildi. Klasörlerde bulunan 3 binden fazla kişinin ise çeşitli soruşturmalar kapsamında yıllarca dinlendiği öne sürüldü.

Bazı isimler 17 Aralık-25 Aralık operasyonları kapsamında, bazıları ise daha önceki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin soruşturmalarda dinlenmiş. Haberde, başsavcılığın, başta Başbakan olmak üzere pek çok ismin ‘Selam Terör Örgütü’ bahanesiyle dinlendiğini belirlediği kaydedildi.

‘SELAM TERÖR ÖRGÜTÜ’

2011’de dört sayfalık bir ihbar mektubu üzerine başlayan soruşturma eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen’in talimatıyla hayata geçti. Soruşturmayı daha sonra TMK Savcısı Adnan Özcan sürdürdü. Soruşturmayı yürütenler dört sayfalık ihbar mektubunun bir kenarına ‘Tayyip Erdoğan’ notu düştü. 5 kişiyle başlayan soruşturmaya önce Başbakan Erdoğan, daha sonra başta danışmanlar olmak üzere Başbakan’ın tüm çevresi dahil edildi. İlerleyen tarihlerde soruşturma kayıt listesine sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, yazarlar, öğretim üyeleri, işadamları, siyasetçiler, medya kuruluşlarının santralleri ve bankalar da eklendi.

ARŞİV BÖYLE OLUŞMUŞ

Başsavcılığın ilk bulgularına göre dinlenenlerin sayısı 3064’ü buluyor. Fakat takipteki isimlerin çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Star’da yer alan haberde sayının 7 bin olduğu öne sürüldü. Dinlenen kişilerle bağlantılı olarak, on binlerce kişinin telefonunun yıllarca dinlendiği iddialar arasında.

LİSTEDE KİMLER VAR?

Yeni Şafak haberinde dinlenen isimlere yer verdi. Efkan Ala, MİT müsteşarı Hakan Fidan, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan gibi isimlerin yanı sıra Mithat Sancar, Mehmet Bekaroğlu, Temel Kotil, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Ahmet İnsel, Hakan Çelik, Ali Bayramoğlu, Ertuğrul Özkök, Nihal Bengisu Karaca, İsmail Küçükkaya gibi toplumun farklı kesimlerinden gazeteci, STK temsilcisi, akademisyenin de dinlendiği öne sürülüyor.

Enerji Bakanı: Demek asıl paralel biz, devlet onlarmış!

Enerji Bakanı Taner Yıldız dinleme iddialarının ortaya çıkmasının ardından düzenlediği basın toplantısında konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Yıldız’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

 - Bu işi yapan arkadaşlara göre demek ki paralel yapı biziz, asıl devlet, dinleyen devlet onlarmış. Biz buna izin veremeyiz. Ondan sonra Başbakan niye bu kadar sert deniyor. İçerisinde gazeteci var, CHP var...

- Biz Türkiye Gençlik Birliği il başkanını kürsüye çıkarıp konuşturacak kadar kendine güvenen bir siyasi hareketiz.

- Bu yalnızca AK Parti iktidarının sorunu değildir. Hedef akademisyenlerdir, basın mensuplarıdır. Siz Selam Örgütü’ne üye olduğu iddiasıyla bunları dinlemek istiyorsanız, buna kargalar da güler...

Kategoriler

Güncel Gündem