Günahlarımızı gömecek yer kalmadı

Kitap/Kirk’in Şubat sayısı tüm içeriğiyle agos.com.tr’de!

Merhaba,

Bu sayıya araştırmacı, yazar Ümit Bayazoğlu’nun sıradışı portrelerinin yer aldığı ‘Uzun, İnce Yolcular’ ile başlıyoruz. Cumhuriyet tarihinin farklı evrelerinde türlü sebeplerle nam salmış, sonrasında ise unutulmuş birbirinden farklı 42 insanı tanımak isterseniz, bu kitaba göz atmalısınız. Karin Karakaşlı yazdı.

İhsan Oktay Anar’ın son romanı Galîz Kahraman şimdiden çok satanlar listesine girdi. Anar’ın dile olan hâkimiyeti kitabı bir solukta okunur kılıyor. Kitabın sadeliği de ‘İdris Âmil Efendimiz’ ve diğer İstanbullu karakterlerle birleşince tadından yenmez bir hal alıyor. Engin Taşkaya yazdı.

Thomas Mann ölmeden hemen önce yazdığı ‘Doktor Faustus’ta kaçıp gitmek zorunda kaldığı vatanıyla, ulusuyla, pişmanlıklarıyla hesaplaşmış.  Dileriz bir gün Türkiye edebiyatında da bu kadar samimi bir hesaplaşmayı, bu kadar ustaca yazılmış bir biçimde okuyabiliriz. Banu Yıldıran Genç yazdı.

M. Sabri Koz, Türkçe şiir söylemiş ve bunları Ermeni harflerini kullanarak yazmış ‘aşuğ’lar üzerine çalışan, bu konuda çok sayıda makale yazmış bir araştırmacı. ‘Gül Ağacı Boy Vermez: Ermeni Harfli Türkçe ve Ermenice Mâniler’ işte böyle bir çalışmanın ürünü. Kitapta tıpkıbasımlarıyla birlikte verilmiş 320 mâninin çevrimyazısı var. Murat Cankara yazdı.

Kanadalı bir doktor olan  Allan Peterkin, ‘1001 Sakal, Sakalın Kültürel Tarihi’nde okuyucuya sakal uzatmanın sadece basit bir biyolojik kabiliyet olmadığını ve arkasında zengin bir kültür bulunduğunu gösteriyor. Tarih boyunca kimi zaman yasaklanmış, kimi zaman zorunlu tutulmuş, vergiye bağlanmış… Fatih Gökhan Diler yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr

 

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ

Etiketler

şubat