KameraSokak sokağın belleği oldu

İzmir’deki Gezi Parkı protestoları sırasında doğan Kamerasokak, fotoğraflar ve videolarla sokağın belleğini tutarak ‘Gezi ruhunu’ sürdürmeye devam ediyor.

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar@agos.com.tr

KameraSokak ekibi, fotoğraflar ve videolarla sokağın belleğini tutuyor. Gezi Parkı Direnişi sırasında, İzmir’de protestolar sürerken, spontane bir şekilde örgütlenen ekip, Gezi sürecinin ortaya çıkardığı alternatif iletişim kanallarından biri.

Fotoğraf sanatçısı Kazım Kızıl, KameraSokak’ın kuruluşunu şöyle anlatıyor: “İzmir’de Gezi Parkı Direnişi’nin ikinci günü, maruz kaldığım biberli sulardan sonra kurulanmak için yan sokağa geçince, orada daha önce merhabam olan bir arkadaşı gördüm. Direnişte tek başına fotoğraf çekmenin zorluğundan bahsedip ‘Keşke ekipçe fotoğraf çekebilsek’ dedim ve sonra birbirimizin iletişim bilgilerimizi aldık. Bu arkadaş, ertesi gün beni ekibin kurulduğunu haber vermek için aradı.”

Sinemacılar, grafikerler ve fotoğraf sanatçılarının yer aldığı 10-12 kişilik ekip, iki kişilik gruplara ayrılarak çalışmaya başlamış. Bir fotoğrafçı ve bir yardımcıdan oluşan gruplarda, yardımcılar fotoğraf makinelerinin hafıza kartları dolunca merkeze götürüp getirmekle yükümlüymüş.

İzmir’de eylemlerin üçüncü gününde, fotoğraf makinesini, koşuşturma sırasında kaybeden Kızıl, “Direnişteyken fotoğraf çektiğim sıra kafamın üstünden gaz kapsülü geçti, saçımın yanık kokusunu aldım. Eğilmeseydim o kapsül başıma isabet edecekti” diyor.

Van için belgesel

Facebook sayfası üzerinden, başlangıçta yalnızca İzmir’deki direnişten fotoğraflar, video görüntüleri ve direnişe dair haberler geçen KameraSokak ekibi, daha sonra İzmir’de sinema ve fotoğraf eğitimlerinin verildiği atölyeler kurmuş. Yakın zamanda Ankara ve Kayseri’deki Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın faillerinin yargılandığı mahkemelere de giden ekibin yeni çalışması ise, 2011 yılında yaşanan Van depremi nedeniyle evsiz kalan Vanlıların barınma sorunlarına dikkat çeken ‘21 m²’ adlı uzun metraj bir belgesel film.

Ekibin, depremzedelerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, geçen yılbaşını Van’da geçirmiş. Kızıl, ‘21 m²’yi çekmeye Van’da karar verdiklerini söylüyor: “Van’da çocukların başını okşayıp geri gelmemeliydik. Bu yüzden oradakilerin konteynerlere sıkışmış barınma hakkını işleyen bir belgesel film çekmeyi kararlaştırdık.”

Fragmanı yayınlanan ‘21 m²’nin iki-üç hafta içinde izleyici karşısına çıkacağına söyleyen Kızıl, “Canlarımızı, ağaçlarımızı, haklarımızı hep sokakta kaybettik, bu yüzden sokakta olmaya devam edeceğiz” diyor. KameraSokak, 25 kişilik gönüllü bir ekiple, sokaklarda çalışarak ‘Gezi ruhunu’ sürdürmeye devam ediyor.