Yeni bir edebiyat eleştirisi dergisi

Türkiye’de edebiyatı ilgilendiren konuların bilimsel çerçevede tartışılmasına olanak sağlayacak yeni bir dergi olan Monograf’ın ‘edebiyat ve iktidar’ konulu ilk sayısı geçen ay okurla buluştu. Yılda iki kez İngilizce ve Türkçe olarak, yayımlanacak olan derginin bir sonraki sayısının konsepti ise ‘Edebiyatta Görsellik Temsilleri’ olarak belirlendi.

ZEYNEP EKİM ELBAŞI
zeynepekim@agos.com.tr

Türkiye’de edebiyatı ilgilendiren konuların bilimsel çerçevede tartışılmasına olanak sağlayacak yeni bir dergi olan Monograf’ın ‘edebiyat ve iktidar’ konulu ilk sayısı geçen ay okurla buluştu. Yılda iki kez İngilizce ve Türkçe olarak, yayımlanacak olan derginin bir sonraki sayısının konsepti ise ‘Edebiyatta Görsellik Temsilleri’ olarak belirlendi. Ücretsiz bir e-dergi olarak çıkan ve genel yayın yönetmenliğini Melek Aydoğan’ın yaptığı Monograf’ın danışma kurulunda Murat Belge, Besim Dellaloğlu, Jale Parla, Sibel Irzık gibi isimler yer alıyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam eden Melek Aydoğan, analitik düşünceden yola çıkan, özgür ve özgün fikirlere dayalı eleştirel araştırmalara yer verme amacını taşıyan derginin, eleştirinin yüzeyselleştiği yerde çoğulluğu koruyacak, kanaat belirtmekten çok fikirlerin tartışıldığı, verimli bir imkân alanı yaratmak için kurulduğunu söylüyor: “Akademiyle teması olan insanlarız ve eleştirinin akademide de belli tutumlara bağlı tek sesli halinin eleştiriyi derinleştiremediğini ve farklı yaklaşımları susturduğunu, bastırdığını yakından biliyoruz. Üniversite ve edebi kamu arasında eleştirellikle derdi ve arayışı olan ‘herkes’le söyleşmeyi bir zenginlik olarak gördük.”

Aydoğan, okurla, eleştirmenle, yazarla aynı anda diyalog içinde olmak istediklerini vurgularken, eleştiriye odaklanan, fikir tekrarlamayan, üreten bir gündemi diri tutmayı önemsediklerinin altını çiziyor ve Monograf’ın bu açıdan önemli bir ihtiyacı karşılamayı hedeflediğini vurguluyor: “Bir boşluk var. Edebiyat ortamının dinamiklerini belirleyen siyasal, toplumsal ve kültürel güçlerin farkındayız. Bu sebeple, eleştiri dergiciliğinde hakemli ve çevrimiçi bir ‘tarz’da neler yapabiliriz, bunun imkânlarını arıyoruz. Uğraşımız, birçok çevrenin ölçüt aldığı bir mecra olmak. Sadece kendimizi ve çevremizi ifade etmenin değil, birlikte tartışmayı sürekli kılmanın, teşvik etmenin, bu boşlukta anlamlı olacağını düşünüyoruz.”

İlk sayının ardından olumlu değerlendirmeler alan yayın kurulu, Temmuz ayında çıkacak ikinci sayı için akademi dışından veya içinden herkesten, makaleler ve öneriler toplamaya başlamış bile. Monograf’ta yayımlanmak üzere hazırlanan makaleler 1 Mayıs’a kadar info@monografjournal.com adresine gönderilebiliyor. Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve İngilizce arayüzlerle hazırlanan derginin internet sitesi, www.monografjournal.com adresinde.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat