Genç Musevi’ye Wagner müziğiyle işkence

Yakup Almelek'in yazdığı tiyatro oyunu ‘Komşum Wagner’in galası 'Pavillon Carré de Baudouin' tiyatrosunda 20 Şubat Perşembe akşamı düzenlenen geceyle dünya prömiyerini yaptı.

Daha önce Broadway’de oyunları sahnelenen, aynı zamanda Şalom yazarlarından da olan Almelek, eserlerinde insani değerleri ön plana çıkartan ve ‘ötekileştirmek’ kavramının tehlikelerine dikkat çekiyor. Yazar bu eserinde kendi yaşantısından kesitlere de yer veriyor.

Ali İhsan Kaleci'nin yönetmenliğini yaptığı ‘Komşum Wagner’de Philippe Dov Cohen, Martin Vaughan-Lewis ve Erica Letailluer rol alıyor. Okuma tiyatrosu, müzik ve kısa bir de film kurgusuyla sahnelenen oyunda, Türkiye'den Amerika'ya göç eden Musevi bir öğrencinin, kiralık ev ararken ırkçı ve Yahudi karşıtı bir ev sahibine rastlaması ve ardından gelişen olaylar konu ediliyor. Ev sahibi ve komşularının Musevi genci taciz etmek ve beynini yıkamak için tercih ettikleri araç ise Wagner'in müzikleri.

Oyunun yazarı Yakup Almelek, oyundaki öğrencinin kendi yaşamından kesitler yansıttığını belirterek, 'Oyunun büyük bir bölümü gerçektir. Irkçılık kimin başına gelirse gelsin, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın kötü bir olgu ve üzüntü verici bir durumdur. İnsanları toplumda 'ötekileştirmek' doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye'de Hrant Dink'in başına gelenleri de biliyoruz. Bu olumsuz durumları anlatmaya çalıştım' dedi. Paris'te 'CRT St. Blaise' adında bir tiyatronun kurucusu olan yönetmen Ali İhsan Kaleci ise ırkçılık konusunun hala gündemde olan ciddi bir mesele olduğunu belirtiyor. Kaleci, ‘CRT St. Blaise’ ekibiyle bir sonraki projelerinin ise ‘Leyla ile Mecnun’ olacağını belirtti.

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro