Bozdağ: Zirve sanıklarının tahliyesi bizi yaraladı

Protestan Kiliseler Derneği heyeti ve Malatya’da Zirve Yayınevi’nde hunharca öldürülen Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile bugün sabah bir görüşme yaptı. Bakan Bozdağ, “Eli kanlı katilleri neden serbest bıraktınız?” sorusuyla çok karşılaştıklarını dile getirerek “Bunu asla istemedik ve beklemiyorduk. Söz konusu sanıkların tahliyesi bizleri yaraladı” dediği belirtildi.

Agos.com.tr - Örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlandırılmasıyla ilgili yasanın Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine başta Ergenekon sanıkları, Hrant Dink cinayeti sanığı Erhan Tuncel ve Malatya Zirve Yayınevi katliamını gerçekleştiren 5 katil zanlısı da imza yoluyla adli kontrol edilmesi yoluyla serbest bırakılmıştı.

Adalet Bakanlığı adli kontrol yöntemine itirazda bulunmuş, devamında adli kontrolün kaçma şüphesini en aza indirecek şekilde elektronik kelepçe yoluyla yapılması için gereğinin yapılmasını istemişti. Bu itiraz kabul edilmiş, katil zanlıları ev hapsinde elektronik kelepçe ile ve tabii ki fiziki olarak da kontrol edilmeye başlanmıştı. Geçen hafta Protestan Kiliseler Derneği, içinde bulundukları durumu ifade etmek için Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile bir görüşme talebinde bulunmuştu.

Bu talebe ilk olarak Adalet Bakanı yanıt verdi. Bugün 10.30 civarında Protestan Kiliseler Derneği heyeti ile yapılan görüşmenin yarım saat kadar sürdüğünü belirten, Protestan Kiliseler Derneği Basın Sözcüsü Soner Tufan, görüşme boyunca Bakan Bekir Bozdağ, dikkatli bir şekilde dinlediğini ve soruları yanıtladığını söyledi.

Herkes ‘Neden katilleri bıraktınız?’ diye soruyor

Basın Sözcüsü Tufan, Bakan’ın “Eli kanlı katilleri neden serbest bıraktınız?” sorusuyla çok karşılaştıklarını ifade ettiğini dile getirdi. Bakan Bozdağ’ın, “Bunu asla istemedik ve beklemiyorduk. Söz konusu sanıkların tahliyesi bizleri yaraladı” dediğini aktaran Tufan, şöyle devam etti: “Bakan, öngörmedikleri bir karar olduğunu, zira cinayet davasından dolayı 5 yılla sınırlanan tutukluluk süresi kararından faydalanabileceklerini ancak devam eden Ergenekon örgütü davasından dolayı tutukluluklarının devam etmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Tutukluluk kararının yasalaşmasından önce serbest bırakılabilecekler arasında Malatya Zirve Yayınevi davasından yargılanan 5 katil zanlısının adlarının listede olmadığını, onların zaten faydalanamayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi, ancak tahliyeler gerçekleştikten sonra rahatsız olduklarını dile getirdi.”

‘Türkiye zarar görür’

Bozdağ, kendilerinin de bu tahliyeleri içlerine sindiremedikleri için, hemen elektronik kelepçe takılmasını istediklerini, birkaç gün önce de savcılığın zanlıların yeniden tutuklanmaları için harekete geçtiğini sözlerine ekledi. Yakın bir zaman içinde bu itiraza bir yanıt geleceğini söyleyen Bekir Bozdağ davayı yakından takip ettiklerini, davayla ilgili gerçekleşebilecek olumsuz sonuçlardan en başta Türkiye’nin zarar göreceğini, bir insan olarak en adil yargılamanın gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bozdağ, davaya bakan heyet değişse bile örgüt davasından dolayı yeniden tutuklanmalarla davanın sağlıklı ve tedirginlikten uzak bir şekilde devam edebileceğini ifade etti.

Görüşmeye katılan Suzanna Geske de aile olarak yaşadıkları tedirginliği, çocuklarının yalnız evde kalamamalarını, Malatya’yı sevdiklerini ifade ettikten sonra 2 yıl önce yaptığı vatandaşlık başvurusuna halen yanıt gelmediğini söyledi. Bekir Bozdağ bu konuyla da bizzat ilgileneceğini ifade etti.

Kategoriler

Güncel Gündem