43 yıldır Şişli’de yaşıyorum halkın sorunlarını biliyorum

Halkın Demokratik Partisi (HDP) Şişli’de en renkli seçim kampanyalarından birini yürütüyor. Partinin ilçedeki eşbaşkan adayı ise bir Ermeni: Kenan Yenice. Yenice’yle birlikte eşbaşkan adaylığını Ayşe Berktay üstlenirken, Belediye Meclis üyeliği listesi de Ermeniler, Süryaniler, Yahudiler, LGBT bireyleri, Barış anneleri ve işçilerden oluşuyor. Kenan Yenice, Şişli’yi ve çözüm önerilerini Agos’a anlattı.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

İstanbul’un merkezi ilçelerinden biri Şişli. Alışveriş ve iş merkezlerinin en yoğun olduğu bu bölge, kentin ana damarlarından biri durumunda. Halkın Demokratik Partisi (HDP) Şişli’de en renkli seçim kampanyalarından birini yürütüyor. Partinin ilçedeki eşbaşkan adayı ise bir Ermeni: Kenan Yenice. Yenice’yle birlikte eşbaşkan adaylığını Ayşe Berktay üstlenirken, Belediye Meclis üyeliği listesi de Ermeniler, Süryaniler, Yahudiler, LGBT bireyleri, Barış anneleri ve işçilerden oluşuyor. Kenan Yenice, Şişli’yi ve çözüm önerilerini Agos’a anlattı. 

  • Sizce Şişli’de nereden başlamak gerekiyor?

Öncelikle önyargısız bir diyaloğu başlatmamız gerekiyor. Şişli diğer ilçelerden farklı bir ilçe. 1850’lerden sonra oluşmuş, 1970’lerden sonra yoğunlaşmış  ve düzensiz bir kentleşme oluşmuş. Her gelen kendi kültürü ile gelmiş. Eski Şişli ile yeni Şişli arasında bir diyalog sağlanamamış. Biz diyaloğa apartmanlardan başlayacağız. İnsanlar kendi apartmanlarını, sokaklarını, mahallelerini ve ilçelerini yönetebilecek duruma gelecekler. Şişli’de makyaj belediyeciliği yapmayacağız.. Tüm meclis görüşmelerini internetten yayınlayacağız.

  • Kentsel dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kuştepe ve Okmeydanı’nda gündemde. Biz kentsel dönüşümü onların mantığı ile yapmayacağız. Gökdelenlerin yanına yeni gökdelenler yaparak betonlaşmanın artmasına izin vermeyeceğiz. Temel ilkemiz yerinde dönüşüm. İnsanların evlerini yıkar, oradan sürerseniz, kültürü de yok edersiniz. Biz yerinde dönüşümden yanayız. Mevcut sağlıklı alanları güçlendireceğiz. Yeniden yapılması gerekiyorsa, orada oturanların ihtiyaçlarına göre, örneğin kiracı ve öğrencilerin ihtiyaçlarını gözeterek yeniden planlayacağız.

  • Bütçesi nasıl sağlanacak?

Bu devletin temel görevi. Halkın güvende yaşamasını sağlamak zorunda. Parayı devlet uzun ve düşük faizli olarak verecek. Bu yaptığını da bir lütfu olarak görmeyecek, bu insanların hakkı. İnsanları müteahhitlerin insafına bırakmazsanız, TOKİ mantığı ile yaklaşmazsanız, formül bulunur. Avrupa’dan fonlar bulunur, destek bulunur.

  • Trafik Şişli’de ciddi bir sıkıntı, nasıl bir çözüm bulacaksınız?

Sabahları ve akşamları belli merkezlerden ana arterlere ücretsiz otobüs seferleri koyacağız. Örnek, öğrencilerin ve halkın işe gidiş saatlerinde Kurtuluş son durakta, Dolapdere ve Elmadağ istikametine  konulacak araçlar Kurtuluş Caddesi ve Harbiye’yi rahatlatacak. Bu meseleyi insan vücudu gibi düşünün. Sorun bütünlüklü. Biz sadece bir bölümü için pansuman yapabiliriz. Şişli bir bütünün parçası. İnsanlarda bir kent kültürü, bilinci oluşmalı. Sen kentten bir şeyler istiyorsan senin de kentin için yapman gerekenler var. Sokakta üç sıra park yapmayacaksınız. Kaldırımı işgal etmeyeceksin. Bazı sokaklar trafiğe kapatarak, çocukların sokaklarda oynamasını sağlayacağız. 43 yıldır Şişliliyim. Kendin için nasıl bir Şişli istiyorsam halkım için de doğal olarak istiyorum.

  • Alışveriş ve iş merkezlerinin sayısı giderek artıyor Şişli’de. Bunlarla ilgili nasıl bir yaklaşımınız var?

Sisteme entegre bir müteahhit ekibi var. Yeri buluyor ve küt diye tepesine biniyor. Hava sirkülasyonu için test yaptırdın mı, trafiğini, suyunu düşündün mü? Yok. Buna biz dur diyeceğiz. Yasada her alışveriş ve iş merkezi alanının üçte birini kamuya açmak zorunda. İnsanların yeşil alan hakkı var, hava alma hakkı var. Biz mevcut AVM’lerde kamuya ait olmak zorunda olan üçte birlik alanı isteyeceğiz. Bale, tiyatro ve sergi konferans, kent hafıza müze alanları yapacağız. Birbirine bağlayabilecek bir sistem kuracağız. Bu büyük bir kültür alanı yaratmak demek ve bununla beraber biz Şişli’yi kültür kenti yapacağız.


Kenan Yenice kimdir?

1955 doğumlu. Adıyaman Ermenilerinden. 1971 yılında İstanbul’a göç etti. Gazetecilik Halkla İlişkiler Televizyon Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanya’da bir süre fotoğrafçılık eğitimi aldı. Türkiye’de reklam ajanslarına baskı ve fotoğraf çekimleri yaptı. Halen mobiler sergi sistemleri ve fuar stantlarının tasarım ve uygulamasını yapıyor. 43 yıldır Şişli’de yaşıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Şişli Kenan Yenice