Okumaktan sıkılmadığımız, bakmaya doyamadığımız

.

FOTOĞRAF • BERGE ARABİAN

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@gmail.com

Yayın hayatına 2004 yılında başlayan Bant Mag dergisi 10. yaşını kutluyor. Bant Mag, süreli yayınların hızlı bir dönüşüm geçirdiği 2000’li yıllarda içeriğini ve görünümünü yenileyerek kitlesini artırabilen ender dergilerden. Yedi senenin ardından köklü bir değişikliğe giderek, ekibin “iştah açıcı” olarak nitelendirdiği, küçük bir boyutta basılmaya başlayan derginin asıl içeriğine, bantmag.com’dan ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. İnternet dergisinin, hem bu siteden, hem de facebook ve twitter’dan takip edilebilen, günlük bir haber portalı da bulunuyor.

Son dönemde, ‘Gezi özel’ sayısının hem metin içeriği, hem de illüstrasyonlarıyla dikkat çeken Bant Mag ekibi, derginin 10. Yılını, her ay farklı bir etkinlikle taçlandırmayı planlıyor. İlk etkinlik, ünlü oyuncu Elijah Wood’un DJ kabininde yerini aldığı özel partiydi. İkinci etkinlikse, Aylin Güngör’ün çektiği, 2004-14 yılları arasında İstanbul’a gelmiş müzisyen ve

grupların şehirdeki ‘hal’lerini yansıtan fotoğrafları bir araya getiren ‘Oturduğum Yerden’ adlı kitabın lansmanı ve Bant Mag Yayınları’nın açılışı olacak. Türkiye’deki yayınlar arasında çok az yerde karşılaşabileceğiniz sinema, müzik, sanat ve siyaset dünyasından haberlerle her anlamda güzel bir yayının 10. yılını birlikte kutlamak için, ekibin Kadıköy-Moda’daki yeri Bant Mag Mekan’da, yayın ve etkinlik direktörleri Aylin Güngör ve J. Hakan Dedeoğlu, editör Doruk Yurdesin ve illüstrasyon editörü Sadi Güren’le buluştuk.

  • Bant Mag 10 senede hedeflerine ulaşabildi mi?

Başlarken bir stratejimiz, hedef kitlemiz yoktu. Tamamen sevdiğimiz şeyleri yaptık. Diğer gazetelerde yer bulmayan şeyleri paylaşıyorduk. Derli toplu, ‘Keşif’, ‘Konu’, ‘Müzik’, ‘Sinema’ ve ‘Vesaire’ gibi başlıklarla, çeşitli bölümlerden oluşan bir dergi yapmak istedik. Her sayıda müzik ayrı, sinema ayrı bir konu olsun istedik. Hatta o konuya özel içerik tasarımı yaptık bazen. İllüstrasyon kısmı bizim için her zaman çok önemli oldu. Üç yıldır dijital ve minik basılı formatta devam ediyoruz. Aslında daha çok dijital bir dergiyiz, ancak yapılan illüstrasyonları yayımlamadan edemediğimiz için, ‘iştah açıcı’ dediğimiz minik dergiyi de basmaya devam ediyoruz. İllüstrasyon, derginin en bilinen parçası oldu. Eskiden Bant’ta çizmek illüstratörler için bir prestij anlamına geliyordu, umuyoruz hâlâ öyledir.

  • Nasıl bir okuyucu kitleniz var?

Lise öğrencilerinden, 40-45 yaşındakilere kadar okurlarımız var. Özellikle dijital versiyonla çok genç bir kitleye ulaşmaya başladık. Dijital olduğu için çok rahat dolaşıyor dergi. Dijitale geçtiğimizde, ilk zamanlar, yazdıklarımızı çöpe atıyormuşuz gibi hissediyorduk, durumu tam olarak anlayamamıştık. Dijitalde kaç kişinin hangi ülkeden girdiğini, ne kadar süre kaldığını görebiliyorsunuz ama o insanların bu siteye nasıl geldiğini bilemiyorsunuz – “Bant’ın yeni sayısı çıkmış, bir bakayım” mı demiş, yoksa önüne bir link gelmiş, öylesine tıklamış mı... Halbuki basılı olduğu zaman, okuyucunun asıl istediğinin o dergiyi okumak olduğunu ve bunun için para verdiğini biliyorsunuz. Yine de ‘Gezi’ sayısını yaptıktan sonra dijital ortam sayesinde her şeyin paylaşılabiliyor olmasının değerini anladık. O dönemde dergi bir anda çok sayıda paylaşıldı, yazarlar, çizerler ve dergi ekibi övgüler aldı.

  • Dijitalde içerik farklı mı?

Dijitaldeki içeriğimiz daha fazla. Bazı yazılar sadece dijitalde var. Bazılarında, özet bir içeriğin ardından, “Uzun versiyon internette” gibi bir not düşüyoruz. Dijitalde, albüm eleştirileri gibi, daha kolay okunan yazılar da var. Günlük haber portalı dergiden biraz daha bağımsız takılıyor ve kitlesi dergiye nazaran çok daha büyük. Üç yıldır ikisini birden yürütüyoruz ama bir senedir sitenin geçmişe göre çok daha aktif olduğunu söyleyebiliriz.

  • Dergi dışında, ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?

Bugüne dek çok çeşitli etkinlikler yaptık. Mesela geçen sene ‘kendi enstrümanını kendin yap’ gibi bir atölyemiz oldu. 10-15 filmlik mini festivaller, müzik belgeselleri gösterimleri yapıyoruz. Bir ay önce Babylon’da Bant Partisi vardı, ‘Yüzüklerin Efendisi’nde Frodo’yu oynayan Elijah Wood geldi ve DJ’lik yaptı. Moda’daki Bant Mag Mekan’da film gösterimleri, konserler ve sergiler yapıyoruz. Artık burada, insanların gelip takılabilecekleri bir ortam da var.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat