İstanbul’dan hiçbir hikâyeye arka fon olmaz

Kitap/Kirk’in Mart sayısı tüm içeriğiyle agos.com.tr’de!

Merhaba,

Bu sayıya Mehmet Fatih Uslu’nun ‘Çatışma ve Müzakere: Osmanlı’da Türkçe ve Ermenice Dramatik Edebiyat’ adlı kitabıyla başlıyoruz. Uslu, imparatorluk başkentindeki farklı kimliklerin ürettiği tiyatroyu, “çatışma ve uzlaşmanın eş zamanlı işleyişini görebileceğimiz bir imkân” olarak ele alıyor ve 19. yüzyılın ikinci yarısında yazılmış Ermenice ve Türkçe oyunlar üzerinde yoğunlaşıyor. Murat Cankara yazdı.

Genç yaşta kaybettiğimiz tarihçi Naim Turfan’ın ‘Jön Türklerin Yükselişi’ kitabı, askeri vesayetin ve askerin siyaset üzerindeki yapılandırıcı etkisinin büyük ölçüde eridiği günümüz Türkiye’sinde, miltiarizmin tarihsel arkeolojisini ve izdüşümlerini anlamak için anahtar niteliği taşıyor. Bir başka tarihçi; Ümit Kurt yazdı.

Öyle bir roman düşünün ki, o romanda Cervantes, Oğuz Atay, Ivan Gonçarov, Samuel Beckett, Don Kişot, Oblomov ve daha pek çoğunun yolları kesişsin. Ferhat Uludere’nin ikinci romanı ‘Don Quijote’nin Üçüncü Cildi’nde öğrendiğimiz gerçekler öyle kolay kolay boğazımızdan geçecek lokmalar değil. Kısacık romanda, bildiğimiz bütün gerçekler yerle bir oluyor. Cansu Karagül yazdı.

Gazeteci Aral Moral, Kıbrıs’ta neredeyse bir şehir efsanesine dönüşmüş olan ‘Tavuri’ lakaplı dolandırıcının hikâyesini, onu tanıyanların ağzından, kendi yaptığı söyleşiler ve gazetelerde Tavuri hakkında çıkmış olan haber ve köşe yazıları eşliğinde sunuyor. Rana Şenol yazdı.

20 yılır tüketim toplumunu sert şekilde eleştiren Kanadalı ‘Adbusters’  dergisi/grubu, çevre duyarlılığı, kent hakları gibi  bugünki kadar hararetli bir şekilde tartışılmayan konularda bir öncü oldu. Adbusters, 2011’de tüm dünyayı etkisi altına alan ‘Wall Street İşgali’ hareketine de öncülük etti. ‘Mim Savaşları: Neoklasik İktisadın Yaratıcı İmhası’, Adbusters’ın kurucusu ve  editörü Kalle Lasn’ın yeni ‘radikal’ manifestosu. Fatih Gökhan Diler yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ