Kazlıçeşme’de 150 kişi kiliseye saldırdı

Kazlıçeşme’deki Rum Ayazması’na Pazar günü kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi. Ayazma’da görevli F.H “Saldırganlar HDP mitinginden geldi” derken, HDP iddiayı reddetti.

Al Jazeera'den Vercihan Ziflioğlu’nun haberine göre, Kazlıçeşme’de Doğu Roma (Bizans) dönemine ait Agia Paraskevi Rum Ayazması, Pazar günü kimliği belirsiz bir grup tarafından tahrip edildi. Ayazmanın 60 yıllık çanı çalındı, kutsal kitaplar yırtılıp yerlere atıldı, mum kutusundaki 400 TL bağış çalındı. Olay sırasında ayazmanın avlusundaki zangoçun kulübesi de tahrip edildi.

Kazlıçeşme Polis Karakolu’nun karşısında bunlar yaşanırken polisin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitingine gelen grup ile polis arasında yeni olaylar olabileceği gerekçesiyle müdahale etmediği iddia ediliyor.

Zangoç ayazmayı terk etti

Ayazma’nın zangocu F.H. saldırıları gerçekleştiren grubun HDP’li olduğunu iddia etti. Pazar günü öğle saatlerinde çatıdan maskeli bir grubun ayazmanın bahçesine atladığını söyleyen F.H. uyarılarının işe yaramadığını belirtti.

“Yaklaşık 150 kişilerdi, kalabalık gittikçe artmaya başladı” diyen F.H. güvenlik nedeniyle ailesini de yanına alarak binayı terk ettiklerini söyledi. F.H. polisi aradıklarını ama sonuç alamadıklarını da iddia etti:

“Polise neden müdahale etmediklerini sorduğumuzda, müdahale ettiklerinde olayın daha da büyüyeceği şeklinde açıklama yaptılar. Bahçeye doluşan kalabalığı uzaktan seyretmek zorunda kaldık.”

HDP: Zan altında bırakmaya çalışıyorlar

İddialarla ilgili Al Jazeera’ya konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Şamil Altan, saldırıyı yeni duyduklarını, Rum toplumu temsilcilerinden randevu almaya çalıştıklarını söyledi.

Altan, “Bizi zan altında bırakamaya çalışıyorlar. Newroz yapıp halkların kardeşliğine vurgu yaparken neden böyle bir saldırı HDP tarafından yapılsın? Saldırıları biz de kınıyoruz. Saldırılar üzerimize yıkılmaya çalışıyor. Fakat eğer bunu gerçekleştirenler bizdense bunun da hesabını verirler” dedi.

HDP İl yönetimi Çarşamba günü Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER)’e geçmiş olsun ziyaretinde bulunacak.

Kategoriler

Genel