Ermeni Diasporası Agos’tan Türkiye’ye seslendi

Ermeni Diasporası’ndan 16 isim, Türkiyelilere hitaben bir mektup kaleme aldı.

Agos.com.tr - Ermeni halkının 1915’te yaşadığı büyük felaketin en önemli gerçeklerinden biri de, hayatta kalabilenlerin dünyanın dört bir tarafına dağılmış olması. Bugün Türkiye’de ‘Diaspora’ etiketi ile âdeta şeytanlaştırılan insanların tümünün kökleri, Anadolu’ya dayanır. Agos’un, “Türkiye halkına bir mektupla hitap etseniz, onlara ne söylemek istersiniz?” sorusuna yanıt veren 16 kişinin dede ve ninelerinin memleketleri, Maraş, Adıyaman, Arapgir, Eğin, Dersim, Diyarbakır, Van, Sivas, Mersin, Elazığ, Kilis, Erzurum, Kayseri, Tokat, Antep, Dörtyol ve Urfa’ya dayanıyor. Bir Anadolu harmanı… Mektupların geldiği adresler ise, soykırımın bu harmanı nasıl darmaduman ettiğini gösteriyor: Toronto, Stockholm, Los Angeles, Beyrut, Marsilya, New York, Paris, Buenos Aires, Kuveyt, Halep.

SERJ TANKIAN: 1967’de Lübnan’da doğdu. Beş yaşındayken ailesiyle birlikte Los Angeles’a göç etti. 1994’te kurulan ve dünya çapında ün kazanan müzik grubu System of a Down’ın temelleri, burada gittiği Ermeni okulunda grubun diğer üyeleriyle tanışması sonucu atıldı. Üniversitede enstrüman çalmaya ve şarkı yazmaya başlayan Tankian’ın müzik yaşamı 2006’ya kadar aynı grupla devam etti. Sonrasında kariyerini solo olarak sürdürdü. Soykırım’dan kurtulan bir büyükbabanın torunu olan Tankian hem yazdığı şarkı sözleri, hem de aktivist olarak yaptıklarıyla, Ermeni Soykırımı’nın yanı sıra, Amerikan hukuk sistemindeki çarpıklıklar, işgalci faaliyetler, ekoloji ve hayvan hakları gibi pek çok konunun gündeme taşınması için çalıştı. Tankian, Ermenistan’da demokrasinin inşa edilmesi için çaba gösteren gruplara da destek veriyor.

Tankian, mektubunda “Benimle hikâyelerini paylaşan ve sayelerinde gerçek ve adalet üzerine uzlaşma için bana umut veren, Türkiye’den bütün o harika insanlar, size teşekkür etmek istiyorum. Sizler için de dileğim, Türkiye’nin sevgili insanları, gerçekten kendinizi bulabilmeniz” ifadelerine yer verdi.

ATOM EGOYAN: Kanadalı yönetmen. 1960’ta Kahire’de dünyaya geldi. Ailenin 1962 yılında Kanada’ya göç etmesinin ardından Toronto Üniversitesi’nde eğitim alan Egoyan, genç yaşta tiyatro oyunları yazmaya başladı. 1984 yılında ona büyük bir başarı getiren ilk filmi ‘Next of Kin’ ile sinemaya adım attı ve bugüne dek çektiği 13 film ile dünya çapında üne kavuştu. 2002 yılında Kanada Sinema ve  Televizyon Akademisi tarafından yılın en iyi sinema filmi seçilen Ararat ile dünyada ve Türkiye’de soykırımın bir kez daha gündeme gelmesini sağladı. Filmlerinin pek çoğunda rol alan oyuncu eşi Arsinée Khanjian ve oğulları Arshile ile birlikte Toronto’da yaşıyor.

Egoyan, mektubunda, “Devletinizin hiddet dolu inkârından yoruldum, hayata devam edememekten yoruldum. Fakat, karşısındaki alternatifi görünce, bu yorgunluğu kabul etmekten başka çare kalmıyor” sözleriyle Türkiyelilere seslendi.

NANCY KRICORIAN: Watertown, Massachusetts’teki Ermeni topluluğunun içinde büyüyen Nancy Krikorian, Dartmouth College’de karşılaştırmalı edebiyat okuduktan sonra, eğitimini Paris’te ve Columbia Üniversitesi’nde sürdürdü. 1998 yılında yayınlanan ilk romanı ‘Zabelle’de Ermeni Soykırımı’ndan sağ kurtulan bir kadının hikâyesinin izini süren yazar, Yale, Rutgers, Barnard ve Queens gibi okullarda dersler verdi. Halen New York’ta yaşıyor.

Mektubunda, özür istemediğini belirten Kricorian, “Türkiye’nin insanlarından, ben özür istemiyorum. Ancak, şu soruya cevap isterim: Ermenilerden saygı, eşitlik ve adaleti esirgemeye devam etmek nasıl bir amaca hizmet etmektedir?” diye sordu.

Türkiye’ye mektup yazan isimler arasında Los Angeles’tan oyuncu, yönetmen Vahe Berberian, Paris’ten yönetmen Suzanne Khardalian, Beyrut’tan sanatçı Anita Toutikian, akademisyen Aşod Pakraduni ve hidrojeolog Nanor Momjian, Marsilya’dan yönetmen Robert Guédiguian ve yazar Valérie Toranian, Kaliforniya’dan yönetmen Eric Nazarian ve yazar Micheline Aharonian Marcom, Arjantin’den yazar Avedis Hadjian ve yazar ve şair Ania Karen Hadjian, Kanada’dan oyuncu Arsinée Khanjian, Suriye’den yazar Toros Toranyan yer alıyor.

Mektupların tamamını bu haftaki Agos’ta okuyabilirsiniz.

Kategoriler

Güncel Diaspora