İşlenen suçun kabulü insana onur bahşeder

Robert Guédiguian: 'Soykırımın sorumluluğu hiçbir şekilde bugün yaşayan Türklere yüklenemez. Aksine, atalarının işlediği bu suçu kabul etmek onlara çok büyük bir onur bahşedecek.'

ROBERT GUEDİGUİAN 

Ailemin Ermeni tarafı Van ve Sivas’tan buraya gelmiş ve birkaç ferdimizi soykırımda kaybetmişiz. Soykırımın sorumluluğu hiçbir şekilde bugün yaşayan Türklere yüklenemez. Aksine, atalarının işlediği bu suçu kabul etmek onlara çok büyük bir onur bahşedecek. İnsanlığa karşı hakkaniyet göstermiş olacaklar. Bunu özellikle dile getiriyorum, çünkü benim annem Alman ve ben, Almanların soykırımdan sonra Yahudi halkına karşı gösterdiği tavırla gurur duyuyorum.

ROBERT GUÉDİGUİAN: Robert Guédiguian 1953’te Marsilya’da, Ermeni bir baba ile Alman bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası liman işçiliği yapıyordu. Küçük yaştan itibaren siyasetle ilgilenen Guédiguian, bir dönem Fransız Komünist Partisi ile ilişki içindeydi. 2008’de Sol Parti’ye üye oldu. 2006’da ‘Ermenistan’a Yolculuk’ filmiyle köklerinin izini süren yönetmen, 2009’da yaptığı ‘Suç Ordusu’ filmiyle Nazi işgaline direnen Adıyaman doğumlu Misak Manuşyan ve arkadaşlarının hikâyesini beyazperdeye taşıdı. 


The recognition of the crimes would honor them 

Robert Guédigian

The responsibility of the Genocide does not reach today's Turks in any way. On the other side, the recognition of their ancestors' crimes would honor them at the highest point. They would become righteous with respect to humanity. I say this especially because my mother is German and I am proud of the attitude of Germany towards the Jewish people. My Armenian family came from Van and Sivas and lost several of its members.


Յանցանքը ընդունիլը մարդուս պատիւ կը բերէ

 

Ռոպէր Կէտիկեան

Ցեղասպանութեան պատասխանատուութիւնը որեւէ մէկ ձեւով ներկայ թուրքերուն չի պատականիր։ Միւս կողմէն, անոնց նախնիներուն կողմէն իրագործուած ոճիրին ճանաչումը բարձրօրէն պատիւ պիտի բերէր իրենց։ Անոնք մարդկութեան դիմաց պիտի դառնային իրաւացի։ Այս խօսքերը յատկապէս կ՚ըսեմ, քանի որ մայրս գերմանացի է եւ ես հպարտ եմ հրեաներուն նկատմամբ գերմանացիներուն դիրքին  համար։ Ընտանիքիս հայկական կողմը Վանէն եւ Սվազէն եկած են եւ կորսնցուցած են իրենց ընտանիքին անդամներէն շատերը։

Kategoriler

Güncel Diaspora