Mezardan çıkarıp yoğurt kabına koydular!

Bingöl’ün Yayladere ilçesinde Ermenilere ait bir mezarlık olduğu bilinen alanda geçen hafta yapılan kazı çalışmasında insan kemikleri çıktı. Topraktan çıkarılan kemikler, bir yoğurt kovası ve çöp poşetleri içinde savcılığa teslim edildi.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Bingöl’ün Yayladere ilçesinde Ermenilere ait bir mezarlık olduğu bilinen alandan geçen hafta yapılan kazı çalışmasında insan kemikleri çıktı. Topraktan çıkarılan kemikler, bir yoğurt kovası ve çöp poşetleri içinde savcılığa teslim edildi.

Ermenilere ait bir mezarlık olduğu bilinen alanda, belediye ekipleri tarafından askeri karakola su ulaştırılması için boru döşenmek üzere kazı çalışması yapıldı. Kazıya başladıktan kısa bir süre sonra, üç insana ait kemiklere rastlandı. Olay yerine gelen polisler, alanı güvenlik şeridiyle çevirerek kemikleri topraktan çıkardı. Çıkarılan kemikler, bir yoğurt kovası ve çöp poşetlerine kondu. Ardından da kazıya ara verilmeyerek, su boruları döşenmeye devam edildi.

Konuyla ilgili olarak Agos’a konuşan BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, kazı alanının Ermeni mezarlığı olduğunun ilçe halkı tarafından bilindiğini vurguladı. Olayı Meclis’e taşıyan Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu noktalara dikkat çekti:

- Yayladere ilçesinde mezarlıkların olduğu bölgede yapılan kazı çalışmalarında, çıkan insan kemikleri olmasına rağmen kazı çalışmalarını durdurma hususunda gecikme yaşanmış mıdır? Yaşanmışsa sebebi nedir?

- Yayladere Jandarma Komutanlığı’na su deposu yapmak için mezarlıklardan uzak ve daha uygun yerler yok muydu? Su deposu için mezarlık alanlarının seçilmesinin gerekçesi nedir? Tüm Yayladere halkının bölgenin kadim haklarından olan Ermeni halkına ait olduğunu bildiği mezarlık yeri ile ilgili jandarmanın veya diğer resmi kurumların bilgisi yok muydu?

- Kazı çalışmaları sırasında kaç tane mezar yeri tahrip edilmiştir? Tahrip edilen bu mezarların onarılmasına yönelik çalışma başlatılmış mıdır?

- Tahrip edilen mezarlıklar ve ortaya saçılan kemikler hususunda ihmali bulunan kişiler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

- Bir yoğurt kovası ve çöp torbası içerisinde insan kemikleri savcılığa teslim edilmiştir. Bu insanlık dışı tabloya yönelik savcılık tarafından soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturma ne aşamadadır?

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Mezarlık kemik kova