Definitely Maybe: İhtişamından hiçbir şey eksilmeyen albüm

Uğur Kılıç, bir zamanlar İngiltere’yi sallayan ‘britpop’un en önemli temsilcisi Oasis grubunun efsane albümü Definitely Maybe’yi, albümün 20. yılı onuruna yazdı.

UĞUR KILIÇ
ugurkilic89@gmail.com

90’larda müzik, Seattle menşei grunge akımının etkisi altındaydı. Birbiri ardına türeyen ve heavy metal akımının devamı olarak görülen bu müzik türünün temsilcileri, son derece başarılı işlerin altına imza atıyor, tüm dünyada oldukça yüksek albüm satış rakamlarına ulaşıyordu. Rock’n’roll İngiltere’den çıkmış, fakat ABD’nin tekeline girmiş gibiydi.

Tam da bu dönemde, Britanya topraklarında yeni bir akım yeşermeye başlamış, düşük bütçeli plak şirketlerinin katkısıyla yerel barlarda, bazen de radyolarda “Britpop” şeklinde telaffuz edilen bu yeni akıma müzikseverler giderek alışmaya başlamıştı. Kaldı ki, pek de yabancı bir sound sayılmazdı britpop. Britanya insanının yeterince aşina olduğu 60’lar klasik rock temasının modernize edilmiş haliydi. Grup üyelerinin saç tıraşından tutun giyimine kadar aynı dönemi temsil etme çabası içinde olduğu da görülüyordu.

The Rain’den Oasis’e

O tarihe kadar The Rain olan gruba, bir süre Inspiral Carpet’a roadielik yapmış olan ağabey Noel Gallagher dâhil olmuş ve kadro tamanlanmıştı. Böylece Oasis kurulmuş oldu. Birkaç demo kaydedildikten sonra, çok geçmeden borç batağındaki Creation Records, grubu stüdyoya davet etti. Bu, bir efsanenin başlangıcı olacaktı…

İlk olarak “Columbia” parçası, bazı radyolara ve eleştirmenlere yollanır. Çok geçmeden geri bilridim alınır; Columbia, BBC Radio 1’da bir gecede 19 kez çalınmıştır! Listelerde önemli bir başarı elde edilemese de, özellikle Manchester’lı gençler tarafından çok tutulmuştur. Neyse ki, tarihler 11 Nisan 1994’ü gösterdiğinde, gerçek ilk single Supersonic satışa çıkar. Bu şarkı, alışılagelmiş grunge hüznünün dışına çıkan, rock’n’roll felsefesini bünyeye zerk etmeyi görev edinmiş ve de saçma sapan kafiye oyunlarına girmiş bir Noel Gallagher ürünüdür. Şarkı listelerde 31. Sırada kalmış ve hak ettiği ilgiyi görememiştir.

Peşisıra çıkan Shakermaker çok ses getiremese de, grubun 3. single’ı olan Live Forever listelerde 10. sıraya kadar yükselir. Liam’ın henüz toy ve gırtlak yırtan köşeli vokaliyle Noel’in yazdığı olağanüstü sözler, şarkının sonundaki o muazzam gitar solosuyla da birleşince, günümüzde halen en çok dinlenen Oasis eserlerinden Live Forever ortaya çıkmıştır... Kayıtlar armutun sapı, üzümün çöpü derken nihayet son bulur. Plak şirketinin reklam çabaları sonucu ,pazarlama hususunda eldeki son atımlık barut da atılmıştır. Albüm tutmadığı takdirde plak şirketi için yapılacak tek şey iflas bayrağını çekmektir.

Britpop ateşini körükleyen albüm

Tarih 30 Ağustos 1994. Nihayet albüm raflardaki yerini almıştır. Definitely Maybe, yayınlandığı hafta tam 200.000 kopya satar ve daha ilk haftasında satış listelerinin zirvesine kurulur. Bu aynı zamanda İngilizlerin o tarihe kadarki en hızlı albüm satış rakamı olmuştur. Toplamda 13 şarkılık albümde tabiri caizse boş şarkı bulunmamaktadır. Nevi şahsına münhasır Noel abimiz tarafından yapılmış en iyi 3üç şarkıdan biri olan Slide Away ve dinginliğiyle, düşük temposuyla dikkat çeken Married With Children albümün kıymetlileri arasında gösterilmiştir. Beklenmedik başarısı ve kendine has “delikanlı” ve bir o kadar da cana yakın tavrıyla Oasis, İngiltere’de özellikle işçi sınıfı ve genç kesimi arkasına almış, satış rakamlarını kısa zamanda 2 milyonun üzerine çekmiştir. Ayrıca bunun getirisi olarak grup, 7 kez platin plak kazanmıştır.

Definitely Maybe, birçok açıdan devrimsel bir albüm niteliği taşımaktadır. Britpop ateşini körüklemiş, tüm dünyaya yayılan grunge akımını noktalamış, sex, drugs & rock’n’roll mottosunu tekrar hatırlatmıştır. Günümüzde bile hâlâ debut albümler göz önüne alındığında, birçok listede Definitely Maybe başı çekmektedir ve kimi otoritelerce grubun yaptığı en iyi iş olarak tanımlanmaktadır.

Evet, bu yıl Definitely Maybe albümünün 20. yılı. Ortada ne grup kaldı, ne de yeni bir albüm. Kırgın bir kardeş, yitik bir vokal ve bir dolu hatıra kaldı geriye Oasis’ten. Geçtiğimiz günlerde albümün 20. yılı onuruna tekrar düzenlenerek özel bir koleksiyonla satışa çıkarılacağı açıklandı. Hayranlar tarafından bu bir “birleşme” olarak algılansa da, ağabey Noel, bunun imkânsız olduğunu birçok kez kendine has üslubuyla dile getirdi. Liam ise Twitter üzerinden “albümü satın almayın” uyarısında bulunarak kendisinden beklenen hamleyi yapmakta gecikmedi.

Definitely Maybe, bir isyanın başlangıcı değildi sadece. Aynı zamanda, kendi devrimini yapamamış insanların yol arkadaşı hüviyetindeydi. Kitlesel bir güce dönüştü, bir dev yarattı ve yaşlandıkça zerafetinden, ihtişamından hiçbir şey eksilmedi. Söz verilmişti bir kere; sonsuza kadar yaşanacaktı…

Kategoriler

Şapgir